Ostatnio, z okazji mojej obrony, otrzymałam od mojego kochanego męża wspaniały prezent :) Kolejną książkę kucharską do kolekcji. Tym razem padło na Jamiego Olivera „Kulinarne wyprawy Jamiego” :) Mąż sam ją dla mnie wybrał ze względu na zróżnicowanie kuchni, które w tej książce występują. Jamie przygotowuje na swoją nutę potrawy rodem z Hiszpani, Włoch, Szwecji, Maroka, Grecji i Francji. Także od wyboru do koloru. Ja postawiłam za pierwszym razem na Maroko. Nigdy tam nie byłam, więc te potrawy szczególnie mnie ciekawią, ze względu na kolory, przyprawy i swego rodzaju egzotykę:)
Dlatego dziś proponuję keftę, przez niektórych zwaną kebabem. Można ułatwić sobie też życie i przygotować po prostu pitę z klopsikami;)
Poza tym Jamie użył jako dodatku harissę – czerwoną pastę z wędzonych papryczek chilli i czosnku. Ja takiej nie posiadałam akurat, więc przygotowałam swój własny dip z pieczonych papryk. A zamiast podawać sam jogurt grecki, postanowiłam zrobić z niego świeży dip ogórkowy z dodatkiem mięty. Tak więc testujcie!:)
A przepis na pitę znajdziecie tutaj:)
Dip jogurtowo-ogórkowy:
– jogurt grecki
– 1 średni ogórek, obrany i starty na tarce
– sól, pieprz
– świeża mięta i pietruszka
– 2 łyżki oliwy
– ząbek czosnku
Dip paprykowy (w zastępstwie za harrisę):
– 2 upieczone papryki (240’C, 30 min)
– 2 ząbki czosnku
– 1 papryczka chilli
– 1 łyżka oliwy
– sól, pieprz
– ew. świeża kolendra lub pietruszka
Dodatki:
– sałata
– pomidory z czerwoną cebulą i oliwą
Klopsiki:
– 500g mielonej wołowiny (np. pręga wołowa, pieczeń wołowa lub tzw. gulasz)
– 1 czerwona cebula – posiekana
– 1 łyżeczka kuminu
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1 łyżeczka mielonej kolendry
– starty kawałek świeżego imbiru o wielkości ok. 1/2 kciuka
– mały pęczek świeżej kolendry (można zastąpić pietruszką)
– sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Składniki na klopsiki dokładnie wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Uformować małe klopsiki (ok. 20-25 sztuk), ułożyć je na tacy i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.
2. Dip jogurtowo-ogórkowy: Startego ogórka odcisnąć z soku i wymieszać z jogurtem. Dodać oliwę oraz posiekany czosnek, [przyprawić do smaku i dodać wedle upodobania listki świeżej mięty i pietruszki.
3. Zamiast harrisy można przygotować dip paprykowy. Upieczone papryki włożyć do woreczka i szczelnie zawinąć. Po 15 minutach wyjąć i zdjąć z nich skórkę. Z papryczki chilli usunąć pestki (chyba, że lubcie piekielnie ostre dipy). Wszystkie składniki zmiksować na pastę.
4. Klopsiki skropić oliwą i grillować lub smażyć na rozgrzanej patelni przez ok. 10 minut (smażyłam po 5 minut z każdej strony).
5. Jeśli masz kupną pitę lub przygotowaną wcześniej, to podgrzej ją na suchej patelni przez ok 30 sekund z każdej strony. Następnie każdą rozetnij tak by w środku powstała kieszonka, która później będzie wypełniona pysznymi klopsikami.
6. Do każdej pity nałóż dip jogurtowy, harrisę lub dip paprykowy, sałatę, pomidorki a także klopsiki. Pyszności!:)