Weekend się zaczął, więc czas na kolejne lody! Pochwalcie się, kto z Was już zrobił swoje własne? Jeśli do tej pory wzbranialiście się ze względu na brak maszynki do lodów, czasochłonność lub pracochłonność przygotowania, to ten przepis jest dla Was. Miksujecie po prostu trzy składniki i mrozicie. Potem możecie się już cieszyć domowymi jagodowymi lodami. Są one na bazie jogurtu, bez jajek, więc nie trzeba się martwić o podgrzewanie masy do właściwej temperatury lub szokującą kaloryczność ;)
Lodowe przepisy z cyklu „Mroźny Weekend” staram się tak przygotowywać byście mogli łatwo dostosować je do swoich potrzeb. Tym razem motywem przewodnim był brak jajek i totalna prostota przygotowania. Do tych lodów możecie użyć w zasadzie dowolnych owoców: malin, truskawek, poziomek czy bananów. Ilość cukru regulujecie według własnych preferencji, możecie też zamiast niego użyć miodu.
Modyfikacje: jeśli nie chcecie używać jajek też w innych przepisach, to możecie na bazie zmiksowanego jogurtu z cukrem i wodami smakowymi przygotować odchudzoną wersję lodów po libańsku lub zrobić jogurtowe zielone lody z matchą.
Składniki:
– 400g jogurtu naturalnego
– 400g jagód
– 50 – 100g cukru pudru
– opcjonalnie: 100ml śmietanki 30%
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy i mrozimy (można zrobić lody na patyku lub zamrozić w całości w jednym pojemniku).
Lody można zrobić w maszynce do lodów (ja używam przystawki do robota kuchennego Kenwood) lub po prostu zamrozić i po kilku godzinach zjeść. Jeśli będą stały dłużej w zamrażarce to można je zmiksować blenderem, by były bardziej miękkie.
To co, robicie lody w ten weekend?;)