Kotlety fasolowe z pieczarkami to jeden z moich ostatnich obiadów, które pokazywałam Wam na facebooku i instagramie. Dostałam wiele zapytań o przepis, także już śpieszę z publikacją. Ta propozycja pochodzi z najnowszej książki Elizy Mórawskiej „Na zdrowie”. Stali czytelnicy na pewno wiedzą już, że na każdą książkę Liski czekam z niecierpliwością i tak samo było tym razem. Sama pozycja jest bardzo ładnie wydana, porządny papier, piękne zdjęcia. Ja jednak czuję pewien niedosyt w kwestii przepisów, spodziewałam się chyba po tym tytule czegoś innego, może faktycznie bardziej zdrowego. Rozumiem jednak, że jest to propozycja pewnych zmian dla osób, które może niewiele gotują, albo nie do końca wiedzą jak włączyć np. więcej warzyw do swojej diety. Tak czy siak, książka stoi sobie już dumnie na regale, gdzie zaczyna już brakować miejsca.
Fasolowe kotlety są bardzo smaczne, dodatek pieczarek i cynamonu robi tu swoje, do tego jest łatwy i pyszny sos pomidorowy zmiksowany z warzywami. Liska proponowała do niego zwykły makaron, ja jednak podałam go z makaronem soba, na punkcie którego ostatnio szaleję. A mój mąż nawet się nie poznał, że to są warzywne kotlety, pewny tego, że je mięsne z dnia poprzedniego, tyle że z sosem;)
Składniki:
Kotlety:
– 400g ugotowanej białej fasoli (od biedy porządnie odsączonej z puszki)
– 300g pieczarek pokrojonych w plasterki
– 1 poszatkowana duża cebula
– 1 jajko
– 3 łyżki płatków owsianych
– 1 łyżka musztardy
– 1/2 łyżeczki cynamonu
opcjonalnie: 1-2 łyżki mąki w razie potrzeby, ulubione zioła np. oregano, rozmaryn
Sos:
– 400g pomidorów z puszki
– 300g obranej włoszczyzny pokrojonej w słupki (u mnie marchewka, pietruszka i por)
– 1 poszatkowana cebula
– 1 posiekany ząbek czosnku
– 3 łyżki oliwy
– 3 łyżki świeżych listków bazylii porwanych na małe kawałeczki
– 2-3 gałązki oregano
– 1 łyżeczka cukru trzcinowego
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– opcjonalnie: świeża pietruszka, parmezan
Przygotowanie:
1. Fasolę zmielić w maszynce lub zmiksować na niezbyt gładką masę z grudkami.
2. Pieczarki usmażyć z cebulą na łyżce oliwy, by były lekko chrupiące.
3. Fasolę wymieszać z pieczarkami i cebulą, delikatnie przemiksować i wymieszać z jajkiem, płatkami, cynamonem i musztardą. Schłodzić w lodówce przez ok. godzinę, by masa była zwarta i kotlety nie rozpadały się podczas smażenia.
4. Na rozgrzanym oleju smażyć kotlety po kilka minut z każdej strony (najłatwiej nakładać łyżką bezpośrednio na patelnię). Wyłożyć na talerze przykryte ręcznikami papierowymi, które wchłoną nadmiar tłuszczu.
5. W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę z czosnkiem, dodać pozostałe warzywa i podsmażać przez kilka minut, po czym dodać pomidory i ok. 3/4 szklanki wody (lub więcej w razie potrzeby). Doprawić solą, pieprzem i cynamonem. Zmiksować.
6. Przed podaniem polać kotlety sosem i odczekać kilka minut, by smaki się przegryzły. Pysznie smakuje z pietruszką i parmezanem.