Obiad

Orientalna miseczka

Orientalna miseczka pełna smaków :) Taka była moja myśl, gdy tworzyłam to danie. Chciałam, by było trochę orientalne, inne niż zwykle. Zazwyczaj przygotowuję dania składające się tylko z kilku składników bazowych, bez zbędnych dodatków. Ale tutaj poszalałam ;) Będzie pikantnie i rozgrzewająco. Wy też możecie – przyprawy i dodatki można dowolnie zmieniać. Jeśli nie macie akurat groszku, ale za to zostało trochę brokuła bądź kukurydzy, to można je dodać do potrawy.

Składniki:

 – 3 łyżki oliwy

– 2 małe łyżeczki przyprawy curry

– 1 mała łyżeczka kurkumy

– 1 mała łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)

– ok. 600g fileta z indyka

– 2-3 łyżeczki czerwonej pasty curry

– 300ml mleka

– 3 łyżki masła orzechowego

– 400 g groszku (z puszki lub mrożonego)

– 300g zielonej fasolki szparagowej

– kawałek imbiru (ok. 25-30g)

– 3 ząbki czosnku

– 1 cebula

– 2 małe, świeże papryczki chili

– opcjonalnie świeża dymka do posypania po wierzchu

Marynata do indyka:

– 3 łyżki sosu sojowego

– 1 łyżka białego octu winnego

– sok wyciśnięty z połowy cytryny

Przygotowanie:

1. Indyka pokroić na niewielkie kawałki i wymieszać ze składnikami marynaty.

2. Imbir, czosnek, cebulę i papryczki chili posiekać w drobną kostkę. Następnie dodać na rozgrzaną patelnię z oliwą. Posypać curry, kurkumą i kuminem.

3. Po 3 minutach dodać pokrojone kawałki indyka (można to zrobić w dwóch partiach jeśli macie małą patelnię, tak żeby indyk się podsmażył, a nie poddusił), dodać czerwoną pastę curry (jeśli chcecie jej użyć, co polecam). Zmniejszyć ogień, dusić przez ok. 10 min, od czasu do czasu mieszając.

4. Ugotować fasolkę i groszek (jeśli używamy mrożonego).

5. Do usmażonego indyka dodać mleko i masło orzechowe, dokładnie wymieszać – do rozpuszczenia masła orzechowego. Następnie dodać fasolkę i groszek.  Spróbować i w razie czego doprawić dodatkowo (np. posiekanym czosnkiem, pieprzem, chilli lub curry).

6. Podawać z ryżem (użyłam jaśminowego).

Smacznego :)

(Visited 182 times, 1 visits today)

You Might Also Like