Pewnie już niedługo nie będzie świeżego bobu, więc trzeba korzystać póki można. Ostatnio znów mam większą ochotę na gotowanie i pieczenie – oznaka zbliżającej się jesieni:) Myślę o nowej kuchni, która czeka mnie już niedługo. Może macie swoje ulubione sprzęty do kuchni?:) Chętnie się dowiem;)
Składniki:
– 400g bobu
– 2 suszone pomidory
– pół pęczka pietruszki
– 1 ząbek czosnku
– 2-3 łyżki oliwy
– sól, pieprz
– opcjonalnie: 50g parmezanu, kilka oliwek zielonych
– dodatki: papryka, pietruszka do dekoracji, starty parmezan lub inny ser
Przygotowanie:
Bób ugotować i jeśli trzeba – obrać z łupinek (młodego nie trzeba obierać, najlepiej spróbować czy odpowiada nam smak w łupinkach). Wraz z pozostałymi składnikami zmiksować na pastę i doprawić solą i pieprzem.
Bardzo dobrze smakuje jako pasta do kanapek, w towarzystwie papryki i startego sera parmezan. Pastę można również wykorzystać do ozdobienia nią krakersów i wykorzystać jako przystawkę.