Przekąski

Pasta z bobu

IMG_7452

Pewnie już niedługo nie będzie świeżego bobu, więc trzeba korzystać póki można. Ostatnio znów mam większą ochotę na gotowanie i pieczenie – oznaka zbliżającej się jesieni:) Myślę o nowej kuchni, która czeka mnie już niedługo. Może macie swoje ulubione sprzęty do kuchni?:) Chętnie się dowiem;)

Składniki:

– 400g bobu

– 2 suszone pomidory

– pół pęczka pietruszki

– 1 ząbek czosnku

– 2-3 łyżki oliwy

– sól, pieprz

– opcjonalnie: 50g parmezanu, kilka oliwek zielonych

– dodatki: papryka, pietruszka do dekoracji, starty parmezan lub inny ser

Przygotowanie:

 Bób ugotować i jeśli trzeba – obrać z łupinek (młodego nie trzeba obierać, najlepiej spróbować czy odpowiada nam smak w łupinkach). Wraz z pozostałymi składnikami zmiksować na pastę i doprawić solą i pieprzem.

Bardzo dobrze smakuje jako pasta do kanapek, w towarzystwie papryki i startego sera parmezan. Pastę można również wykorzystać do ozdobienia nią krakersów i wykorzystać jako przystawkę.

IMG_7457

IMG_7453

(Visited 431 times, 1 visits today)

You Might Also Like