Chciałabym Wam dziś zaproponować przepis na wegetariański pasztet, który możecie z powodzeniem zaserwować na Wielkanoc. Przepis pochodzi z wegetariańskiej książki „Jadłonomia” Marty Dymek. Dostałam ją w prezencie od kochanego męża (on wie, co kucharenki lubią najbardziej!) i muszę Wam przyznać, że książka jest naprawdę udana i ostatnio się z nią nie rozstaję (wielkie gratulacje i ukłon dla Marty!). I właśnie paradoksalnie mięsożercy mogą z niej bardzo skorzystać, ponieważ jest tu ogrom warzywnych propozycji, więc warto urozmaicić swój jadłospis. My jesteśmy zwolennikami wszelkiej maści past do chleba – hummusów, past jajecznych, z awokado, pasztetów i innych takich. Dlatego też przepis ten przypadł nam obojgu bardzo do gustu. I muszę przy tym zaznaczyć, że mój mąż jest typowo mięsożerny, a o kanapki z tym pasztetem co chwilę się upominał – to o czymś świadczy;)
Składniki:
– 2 szklanki ugotowanej zielonej lub brązowej soczewicy (ok. 200g suchej)
– 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 100g suchej kaszy)
– 2-3 ogórki kiszone, pokrojone w drobną, równą kostkę
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 100ml oleju + kilka łyżek
– 2-3 łyżki sosu sojowego
– 2 ziarna ziela angielskiego
– 2 liście laurowe
– 1 łyżeczka suszonego koperku
– 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
– 1/2 łyżeczki majeranku
– 1/4 łyżeczki lubczyku
– 1/4 łyżeczki cząbru
– 1/8 łyżeczki mielonej kolendry
– sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzać do 180’C.
2. Posiekaną cebulę wraz z czosnkiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim poddusić na rozgrzanym oleju, na małym ogniu, aż cebulka się zeszkli. Usunąć liście laurowe i ziele angielskie.
3. Wszystkie składniki poza ogórkami dokładnie wymieszać i zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej masy. Doprawić solą, pieprzem i ziołami w razie potrzeby. Wymieszać masę z ogórkami.
4. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i piec przez ok. 40-45 minut. Ostudzić przez noc w foremce, a rano z niej wyjąć i podawać.