Przekąski

Szaszłyki z łososia po indyjsku

IMG_7531

Jakiś czas temu miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach u Liski z kuchni indyjskiej w salonie Miele. To było moje pierwsze takie spotkanie, na którym po prostu gotowało się z dopiero co poznanymi ludźmi przy wielkiej wyspie kuchennej. Pracowaliśmy w grupkach trzyosobowych, które miały za zadanie zrealizować wybrane przez siebie przepisy, by następnie wspólnie całą grupą zasiąść do obiadu przygotowywanego pieczołowicie przez ostatnie 3 godziny.

Najbardziej ze wszystkiego smakowały mi właśnie szaszłyki z łososia, obłędne curry z krewetkami oraz chutney z pomidorów i imbiru. Kuchnia indyjska jest mi bardzo mało znana, ale ilekroć jadłam jej dania, zawsze mi smakowały, dlatego postanowiłam się podszkolić ;) Przyjechałam z nowymi pomysłami i doświadczeniami kulinarnymi :)

Według mnie tę marynatę można równie dobrze wykorzystać np. do zrobienia szaszłyków z kurczaka. Można je podawać solo lub z ryżem – wówczas uzyskamy danie dla 4 osób. Na dobrą sprawę nie trzeba robić szaszłyków, można też zapiec łososia w piekarniku z podwójną porcją marynaty, która stworzy pyszny sos:)

IMG_7499

Składniki:

– patyczki do szaszłyków

 – 0,5 kg łososia bez skóry

– 1 łyżka oleju lub masła ghee

Marynata:

– 3 łyżki jogurtu

– 1 łyżeczka kurkumy

– 1/2 łyżeczki chilli w proszku

– 3 łyżki musztardy (użyłam miodowej)

– 3 ząbki czosnku

– 2cm kawałek imbiru, startego na tarce

– 3 łyżki miodu

– 1 świeża papryczka chilli (bez pestek)

– starta skórka z cytryny oraz sok z 1/2 cytryny

– 2 łyżki listków kolendry

– 2 łyżki posiekanego koperku

– 1/2 łyżeczki kardamonu

– 4 roztarte goździki

– sól

– opcjonalnie: 1 łyżeczka garam masali

Przygotowanie:

1. Patyczki namoczyć w wodzie.

2. Łososia pokroić na kawałki wielkości ok. 5 cm.

3. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać i włożyć do niej łososia na 30 minut.

4. Łososia nadziać na patyczki, ułożyć na blaszce nasmarowanej olejem (ułożyłam na blaszce folię aluminiową). Polać pozostałą marynatą i piec w nagrzanym do 190’C piekarniku przez ok. 15 minut.

IMG_7489

5. Można podawać z ryżem. Pyszności!:)

   IMG_7533

(Visited 365 times, 2 visits today)

You Might Also Like