Obiad

Szparagi, ziemniaczki i kurczak w gorgonzoli

IMG_6899

Czasem zdarza się poznać kogoś tak zupełnie przypadkowo w księgarni, w której wszyscy wyczekują spotkania autorskiego. Kogoś, kto chętnie zrobi pamiątkowe zdjęcie i opowie o kulinarnej pasji. Kto podaruje płytę ze specjalną dedykacją ulubionego zespołu muzycznego, bo pamięta, że lubisz. Kto weźmie na najlepszą kawę i zje z tobą w pysznej knajpce dyskutując godzinami o przepisach, kuchni, smakach i ludziach. I tak po prostu jeszcze zaprosi na piknik:)

Bardzo się cieszę, że są jeszcze na świecie takie otwarte osoby, bezinteresowne i pełne optymizmu. Moje podziękowania kieruję do Paulinki, która jest przemiłą prawniczką z wrażliwą duszyczką:) I dedykuję obiad ze szparagami, bo przecież narobiła mi na nie ochoty ;)

Składniki na 4 porcje:

Na ziemniaczki:

– 1 kg ziemniaków

– 1/2 łyżki suszonego rozmarynu (lub kilka świeżych gałązek)

– sól morska do posypania

– 3 łyżki oliwy

Na szparagi:

– 1 pęczek zielonych szparagów

– 2 łyżki masła

Na kurczaka:

– 2 duże pojedyncze piersi z kurczaka lub 4 małe

– 4 ząbki czosnku

– 2 łyżki oliwy

– 1 łyżeczka słodkiej papryki

– 1 łyżka octu balsamicznego lub białego

Na sos:

– 80g gorgonzoli

– 100 ml śmietanki 30%

– odrobina gałki muszkatołowej

– świeżo mielony pieprz, sól morska

Przygotowanie:

1. Jeśli mamy 2 duże piersi z kurczaka, to należy przekroić je wzdłuż na pół, aby uzyskać cienkie filety. Wymieszać z marynatą, posolić, popieprzyć i obłożyć przekrojonymi na połówki ząbkami czosnku. Odstawić do lodówki na 2 godziny (może być krócej jeśli nie mamy czasu, min. 15 min).

2. Obrać ziemniaki i pokroić na grube plasterki. Zalać wodą i wstawić na gaz. Po zagotowaniu posolić i gotować jeszcze 10 minut. Po tym czasie przełożyć ziemniaki na natłuszczoną blaszkę, wymieszać z oliwą i rozmarynem i posypać delikatnie solą morską. Wstawić do piekarnika na ok. 20 minut aż ładnie się przyrumienią.

3. Wyjąć czosnek z marynaty. Piersi kurczaka grillować po ok. 5-6 minut z każdej strony lub usmażyć na patelni.

4. Podgrzać śmietankę, dodać gorgonzolę i doprawić gałką muszkatołową, pieprzem i solą.

5. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki z dołu i gotować na parze ok. 5 minut pod przykryciem. Po wyjęciu lekko posolić i ułożyć na nich masło, delikatnie odwrócić by równomiernie się nim pokryły.

Tak wyglądał właśnie mój obiad, ale ziemniaki można po prostu ugotować bez podpiekania, a szparagi można gotować w wodzie – jak kto lubi:) Ale polecam zrobienie sosu do piersi z kurczaka. Fantastycznie smakują razem z nim:)

IMG_6903

IMG_6906

I jeszcze majówkowe wspomnienie:)

IMG_6895

(Visited 1 323 times, 1 visits today)

You Might Also Like