Ciasta

Tarta ze świeżym ananasem i rabarbarem

Rabarbar kojarzy mi się z dzieciństwem i moją umorusaną młodszą siostrą, która wcinała go na surowo bez względu na to, jak bardzo kwaśny by on nie był:) Ja jakoś tak z dystansem zawsze do niego podchodziłam. Jeśli macie tak samo, to koniecznie wypróbujcie ten przepis! Ta tarta jest po prostu przepyszna! Słodycz świeżego ananasa i kwaskowatość rabarbaru idealnie do siebie pasują, do tego jeszcze kruche ciasto i pyszny owocowy syrop, jaki wytwarza się podczas pieczenia. Coś wspaniałego:)

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku i jestem za niego bardzo wdzięczna Asi, ponieważ wejdzie on na pewno na stałe do mojego sezonowego repertuaru. Nie zabiera dużo czasu i wysiłku, a efekt jest jak dla mnie powalający:) W ramach mojego skromnego dziękuję dołączam przepis do akcji „Dziękujemy za przepisy!” :)

IMG_6951

Tartę robiłam wieczorem, a rano, gdy robiłam zdjęcia, nie było już ponad połowy ;) Poniżej podaję przepis z moimi modyfikacjami.

Składniki:

Ciasto:

– 3 szklanki mąki pszennej (odmierzyłam 700ml)

– 6 łyżek cukru pudru

– szczypta soli

 -260 g masła

– ok. 60ml bardzo zimnej wody

Nadzienie:

– 700 g rabarbaru

– 1 świeży ananas

– opakowanie cukru wanilinowego

– 1/3 szklanki cukru (ok. 80ml)

– 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

1. Mąkę, cukier puder, sól i masło rozetrzeć w malakserze lub rękami na drobne okruchy. Następnie stopniowo dodawać zimnej wody i zagniatać, aż ciasto się połączy i stanie się gładkie. Podzielić na 2 części (ja zrobiłam większą kulę z przeznaczeniem na spód i trochę mniejszą na górę) i schować na godzinę do lodówki.

2. Formę na tartę o średnicy ok. 26,5cm wysmarować masłem.

3. Ananasa obrać i pokroić w grubą kostkę. Rabarbar pokroić na kawałki długości ok. 1cm.

4. Piekarnik nagrzać do 190’C. Formę na tartę wylepić ciastem, wraz z bokami (ok. 2 cm wysokości).

5. Rabarbar i ananasa wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym oraz mąką ziemniaczaną. Wyłożyć na ciasto.

6. Pozostałą część ciasta rozwałkować i pokroić na grube paski. Ułożyć na tarcie.

7. Piec w 190’C przez ok. 60min. Pyszności!:)

IMG_6950

(Visited 579 times, 1 visits today)

You Might Also Like