Jedno z naszych ulubionych dań, gdy chcemy zjeść coś lżejszego niż zwykle i trochę bardziej zdrowego :) Uwielbiam wszelkiego rodzaju tosty, więc tutaj też muszą się znaleźć, a że są w towarzystwie bardzo bogatej sałatki, to w środku mają tylko ser i szynkę. Sałatkę tak naprawdę można modyfikować wedle uznania, co kto lubi i ma akurat pod ręką. Dla mnie istotną rolę grają tutaj też sosy – można podawać z oliwą, octem balsamicznym lub z sosem czosnkowym, pomidorowym bądź keczupem. Sałatka idealna na weekendowe śniadanie lub na popołudniowy posiłek.
Tak bardzo mi brakuje już tej kwiecistej wiosny, że szukam jej przynajmniej na talerzu :)
Nie będę podawać dokładnych ilości składników do sałatki, bo chyba byłoby śmiesznie;) Trochę sałaty, pomidora, ogórka, garść oliwek… Tak wygląda u mnie odmierzanie proporcji w tym wypadku:) Więc napiszę tylko, co potrzeba :)
Składniki na sałatkę:
– sałata lodowa
– pomidor
– ogórek
– czerwona cebula
– zielone oliwki
– ser feta
– szczypiorek
Składniki na tosty:
– chleb tostowy
– ulubiona szynka
– dobrze topiący się serek
– odrobina masła
Sos czosnkowy:
– 2 łyżki majonezu
-3 łyżki jogurtu naturalnego
– 1 duży ząbek czosnku (lub dwa mniejsze)
– sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na sałatkę ułożyć na talerzyku.
2. Chleb tostowy posmarować lekko masłem, przełożyć serem, szynką i jeszcze raz serem (a co tam!). Opiekać w grillu lub w piekarniku.
3. Przygotować sos czosnkowy: wymieszać jogurt z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie doprawić.
4. Sałatkę polać ulubionymi sosami i gotowe :)
P.S. Skoro tak szybko, to po co umieściłam to na blogu? A no żeby była inspiracja wiosenna ciesząca oko :)