Mam dziś dla Was propozycję na szybki obiad z cyklu #gotujzAnielka (więcej inspiracji znajdziecie na kucharenkowym instagramie). Możecie sobie tutaj zmieniać dowolnie dodatki warzywne według uznania lub też dodać kawałek mięsa lub ryby, choć nie jest to konieczne:) Taki szybki, wiosenny obiad z zielonymi, sezonowymi warzywami. Do sosu dodałam serka chrzanowego, ale można oczywiście użyć zwykłego lub użyć po prostu samego jogurtu z ziołami. Wszelkie modyfikacje jak najbardziej dozwolone.
Składniki na 2 obiady:
– ok. 800g ziemniaków (najlepiej młodych)
– 150g groszku cukrowego (może być mrożony)
– pół pęczka zielonych szparagów
– kilka pomidorków koktajlowych
Sos:
– 2-3 łyżki jogurtu
– 2 łyżki chrzanowego serka
– 1 łyżka oliwy
– 1 łyżeczka octu balsamicznego
– 3 łyżki posiekanego koperku
– 2 łyżki posiekanej bazylii
Przygotowanie:
1. Ugotować ziemniaki, na 3 ostatnie minuty można wrzucić szparagi i groszek (lub położyć w koszyczku na parze nad ziemniakami).* Warzywa rozłożyć na talerzach, dodać na wierzch pomidorki koktajlowe.
*Niektórzy wolą surowy groszek i szparagi, więc nie trzeba koniecznie ich gotować.
2. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać, doprawić do smaku i polać przygotowane warzywa.