Ciasta

Babeczki z kremem i owocami

Ostatnio zorientowałam się, że podałam przepis na crème pâtissièrejednak bez dalszych propozycji jego użycia:) Tak więc dziś się rekompensuję i dodaję bardzo prosty sposób jego wykorzystania. Przygotowany krem z pierwszej opcji w przepisie użyłam do wypełnienia kruchych babeczek, które następnie ozdobiłam owocami. Bardzo prosto i pysznie.

Babeczki, które były oporne przy wyjściu z foremek i się pokruszyły także wykorzystałam – po prostu ułożyłam na dnie kieliszka okruchy z babeczek, przykryłam kremem i owocami. Także możecie wybrać, który sposób bardziej Wam pasuje;)

Jest lato i ta owocowa opcja naprawdę pysznie się sprawdza:) Z podanych ilości powinno wyjść ok. 12-14 małych babeczek.

IMG_7350

Składniki:

Ciasto kruche:

– 300g mąki

-200g zimnego masła

– 100g cukru pudru

– 1 żółtko

1 porcja kremu cukierniczego 

Owoce do ozdoby: maliny, jagody, czereśnie, wiśnie

IMG_7326

Przygotowanie:

Podane składniki na ciasto kruche szybko zagnieść i schować na do lodówki na ok. 1 godzinę.

Wylepić ciastem foremki na babeczki, przykryć folią aluminiową i wsypać obciążniki (groch, fasola, kulki ceramiczne). Piec w temp. 180’C przez 15 minut, następnie zdjąć folię oraz obciążniki i dopiekać jeszcze 3-5 minut aż babeczki lekko się zarumienią.

Najlepiej wyjmować babeczki z foremek, gdy są jeszcze lekko ciepłe.

Ostudzone babeczki napełnić kremem i ozdobić ulubionymi owocami :) Smacznego deseru!:)

IMG_7337

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Kasia
    Sierpień 6, 2013 at 7:50 pm

    Mniam! :D

  • Napisz co o tym myślisz