Ciasta

Ciasto kruche idealne

Dziś chciałabym napisać coś więcej na temat kruchego ciasta, które ostatnio mnie zupełnie zachwyciło. Szczególnie, iż nadaje się ono wspaniale jako podkład do wielkanocnego mazurka. Różni się od standardowego przepisu tym, iż ma w swoim składzie mąkę ziemniaczaną oraz ugotowane żółtka – różnica niesamowita i efekt nieziemski:)

O samym mazurku jeszcze napiszę osobno, bo wiem, że wiele osób ma swoje już ulubione i sprawdzone nadzienia, dlatego tym osobom proponuję dziś wykorzystać poniższy przepis na kruche ciasto. Fantastyczne do tart i idealne do mazurka wielkanocnego. Mi ostatnio bardzo spodobał się mazurek posmarowany kajmakiem, na który wyłożyłam domowy budyń cytrynowo-pomarańczowy zmiksowany z serkiem mascarpone. Taka lekko podkręcona wersja tego tradycyjnego ciasta;) Ale o tym następnym razem;)

Przygotowania do Świąt trwają, również te kulinarne. Wzięłam się już za bigos, który będę odgrzewać przez następne trzy albo cztery dni, a potem po prostu zamrożę. Zakwas na żurek też już się robi, gdy będzie gotowy, to pójdzie na odpoczynek do lodówki, grzecznie czekając na swoją kolej. Na targu kupiłam palmę na jutrzejszą Niedzielę Palmową oraz koszyczek do święconki i serwetkę, którą zrobiła pewna babinka sprzedająca białe serweteczki pod bramą Starego Kleparza. Od razu poczułam w środku sentyment i przypomniały mi się te wszystkie ręcznie robione przez babcie serweteczki, które oglądałam całe dzieciństwo pod każdym wazonikiem i zdjęciem. No i tak płyną moje świąteczne przygotowania:)

IMG_9699

Składniki na dużą blaszkę:

– 100g mąki ziemniaczanej

– 300g mąki pszennej (typ 450 lub 550)

– 3 żółtka ugotowane na twardo

– 3 łyżki śmietany 18%

– 250g zimnego masła

– 120g cukru pudru

– szczypta soli

Przygotowanie:

Mąki wymieszać z cukrem pudrem, solą i rozkruszonymi żółtkami. Następnie dodać pokrojone na kawałki zimne masło oraz śmietanę i szybko rozetrzeć w palcach ciasto, aż zaczną powstawać grudki. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w folię i schować do lodówki na min. 30 minut (ciasto może tam spędzić nawet kilkanaście godzin).

Ciasto wyłożyć na lekko podsypany mąką blat i rozwałkować do rozmiarów foremki, w której będzie pieczone. Wyłożyć na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia lub natłuszczoną masłem i obsypaną bułką tartą lub mąką. Ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 180’C ok. 25-30 minut, aż ciasto będzie złociste. Zostawić do ostygnięcia, po czym wyłożyć na wierzch ulubione nadzienie.

IMG_9791

Wielkanocne Smaki - edycja IV

(Visited 189 times, 1 visits today)

You Might Also Like