Ciasta

Ciasto z herbatą earl grey, borówką, cytryną i suszonymi śliwkami

No i co, ciekawa lista składników?;) Mnie zaciekawiła bardzo, dlatego też postanowiłam jak najszybciej przetestować przepis, mimo że sezonu na borówki jeszcze nie ma. No ale może zapodziała się ona komuś w zamrażarce?;) Ewentualnie bardziej liberalni w kwestii kulinariów mogą poszukać jej w markecie i jest opcja, że znajdą (ja, o dziwo, znalazłam!). Mimo, że zazwyczaj pijam herbatę z wielką ilością dodatków, to uwielbiam klasyczną herbatę Earl Grey – jej smak naprawdę pozwala mi się na chwilę zatrzymać:) Dlatego też bez obaw dodałam ją do ciasta.

Wracając jeszcze do kwestii borówek amerykańskich (można zastąpić je też jagodami mrożonymi) – zmieniłam trochę przepis i zamiast całej ilości borówek, dodałam pół na pół wraz z nimi śliwki suszone, które wcześniej moczyły się w Earl Grey’u. Efekt świetny :) Polecam to ciasto na podwieczorek lub przy okazji napadu wieczornego braku cukrów w organizmie – nic nie poradzę na to, że właśnie przed pójściem spać czuję ich niedobór;)

A tutaj znajdziecie moją inspirację: przepis oryginalny.

Z podanej poniżej listy składników wyszła mi jedna mała babka i jedna duża, ale można upiec też np. 2 małe keksówki.

Składniki:

– 2 saszetki herbaty Earl Grey

– 160g masła – roztopionego i przestudzonego

– 100g białego cukru

– 100g brązowego cukru (można użyć tylko brązowego lub tylko białego)

– 4 jajka

– 120 ml jogurtu naturalnego lub maślanki

– skórka starta z 2 cytryn

– 400g mąki pszennej (np. tortowej)

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej

– 1/4 łyżeczki soli

– 125g borówek amerykańskich lub jagód

– 125g suszonych śliwek

Na lukier (nie jest konieczny, można użyć samego cukru pudru):

– 130g cukru pudru

– sok z cytryny

IMG_20140202_224148

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180’C.

1. Herbatę Earl Grey zalać 250ml wrzącej wody. Do herbaty dorzucić pokrojone suszone śliwki i odstawić na ok. 10 minut.

2. Jajka ubić z masłem na puszystą, gładką masę. Następnie dodać jogurt i skórkę z cytryny.

3. Do osobnej miski przesiać mąkę i dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą.

4. Z zaparzonej herbaty wyjąć torebki, rozciąć je i wyjąć liście, które następnie wrzucić do masy jajecznej. Herbatę wymieszać z roztopionym masłem.

5. Masę jajeczną wymieszać z mąką i herbatą – nie musi być dokładnie, najlepiej tylko do połączenia się składników. Dodać śliwki oraz borówki i przemieszać.

6. Przygotowane ciasto przelać do natłuszczonych i wysypanych bułką tartą foremek. Piec w temp. 180’C przez ok. 45-55 minut -> do momentu, gdy patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy, a nie oblepiony ciastem.

7. Ciasto przestudzić w foremkach przez ok. 10-15 minut i wyjąć do dalszego studzenia na kratkę kuchenną.

8. Po ostudzeniu można posypać ciasto cukrem pudrem lub przygotować do niego specjalny lukier cytrynowy, który jednak sprawi, że ciasto będzie dużo słodsze – nie każdy takie lubi ;) Aby przygotować lukier należy wymieszać cukier puder z łyżeczką soku z cytryny. Gdy lukier wchłonie sok z cytryny dodać do niego kolejną łyżeczkę soku i wymieszać. Postępować w ten sposób, aż do uzyskania pożądanej konsystencji lukru.

Smacznego! :)

IMG_20140202_224316

(Visited 84 times, 1 visits today)

You Might Also Like