Ciasta

Domowe kokosanki

Podczas mojej ostatniej masowej produkcji lodów w związku z cyklem „Mroźny Weekend” miałam do wykorzystania sporo białek, które chciałam jakoś spożytkować. Zazwyczaj do głowy przychodzi mi wtedy beza lub makaroniki, ale tym razem postawiłam na coś mniej słodkiego – domowe kokosanki. W tej ciąży uwielbiam kokos, mogłabym go jeść codziennie (z pewnością nie powinnam się przyznawać do tego, jak często zjadam teraz Bounty!), dlatego stwierdziłam, że warto zrobić jakąś alternatywę dla batonów i kokosowej owsianki w związku z moim kokosowym głodem. Te kokosanki robi się bardzo prosto i szybko, a ilość cukru możecie dostosować do własnych upodobań. Moja wersja jest mało słodka, więc jeśli chcecie możecie dodać więcej cukru.

 Składniki:

  • 200g wiórków kokosowych
  • 50g masła
  • 100g brązowego cukru*
  • 4 białka
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

*Może być też biały, jeśli wolicie słodsze ciastka można dać trochę więcej cukru np. ok. 150g, bo moja wersja jest mało słodka.

Przygotowanie:

  1. Masło podgrzewamy i roztapiamy z cukrem. Odstawiamy z ognia i mieszamy z wiórkami kokosowymi.
  2. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną.
  3. Masę kokosową delikatnie mieszamy z białkami.
  4. Łyżką lub gałkownicą do lodów nabieramy niewielkie porcje masy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Kokosanki pieczemy ok. 15 minut w temp. 180’C bez termoobiegu lub 165’C z termoobiegiem (można włączyć parę na pierwsze 8 minut pieczenia, jeśli macie taką funkcję).

You Might Also Like

Brak komentarzy

Napisz co o tym myślisz