Zupy

Francuska zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa, lekko słodkawa z dodatkiem białego wina. Podawana z chrupiącymi czosnkowymi grzankami i serem. Chyba same składniki dają już wyobrażenie tej pysznej, rozgrzewającej zupy:) Zrobiłam swój misz-masz. Widziałam już wiele przepisów na zupy cebulowe, ale największą inspiracją była dla mnie w tej kwestii Julia Child i to właśnie w jej książce, co chwilę potykałam się o zupę cebulową, więc w końcu musiałam ją zrobić:) Miała być wiosna, ale jakoś jej nie ma, dlatego też przyda się jeszcze coś na rozgrzanie.

Składniki:

-800g cebuli

– 50g masła

– 3 łyżki oliwy

– 150 ml białego wytrawnego wina

– 1 płaska łyżeczka soli

– 2 łyżeczki cukru

– 1 łyżka mąki

– 2 kieliszki brandy/koniaku/whisky

– 1 l bulionu (najlepiej wołowego)

Składniki na grzanki:

– bagietka (ew. bułki kajzerki)

– oliwa z czosnkiem

– ser gruyere lub parmezan

Jeśli potrzebujecie przygotować bulion to możecie użyć tego przepisu:

– 0,5kg wołowiny z kośćmi (np. szponder)

– 3 marchewki

– pęczek pietruszki

– 1 korzeń pietruszki

– 3-4 ząbki czosnku

Kości obsmażyć zalać 1,2 l wody i zagotować.Dodać warzywa i gotować ok. 1-1,5h na małym ogniu.

Przygotowanie:

1. Cebulę poszatkować. Masło i oliwę rozgrzać, dodać cebulę, sól i cukier i smażyć na niewielkim ogniu mieszając co jakiś czas, aż cebula nabierze złotobrązowej barwy (moja ze zdjęcia mogła jeszcze nabrać, ale byłam zbyt niecierpliwa).

2. Gdy cebula nabierze odpowiedniej barwy dodać 1 łyżkę mąki i smażyć jeszcze 2 minuty ciągle mieszając.

3. Do cebulki wlać 2 kieliszki brandy (koniaku lub whisky), wymieszać, po czym dolać odcedzony bulion (bez warzyw i mięsa) oraz białe wino.

4. Gotować na małym ogniu pod uchyloną przykrywką ok. 30 min.

5. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Sposób podania:

Bagietkę pokroić na małe kromki, natrzeć oliwą z czosnkiem. Opiekać w tosterze lub w piekarniku.

Zupę przelać do żaroodpornych miseczek lub garnka żaroodpornego, wyłożyć na wierzch opieczone kromki, posypać serem i zapiekać w piekarniku w temp. ok. 230’C przez ok. 5 min – do rozpuszczenia sera. (Jeśli nie macie żaroodpornych miseczek to można po prostu zrobić grzanki z serem w piekarniku i podawać je osobno do zupy – też pysznie). 

IMG_6802

IMG_6805

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply
    www.qulinarny.blogspot.com
    Kwiecień 11, 2013 at 4:20 pm

    Uwielbiam francuską cebulową, a Twoja prezentuje się wspaniale!

  • Reply
    Cooking??Cooking!!
    Kwiecień 20, 2013 at 9:07 pm

    Hmmm, robię bardzo podobną,ale nigdy z alkoholem, musze wypróbować :)

    • Reply
      Klaudia
      Kwiecień 21, 2013 at 6:13 am

      Koniecznie wypróbuj i napisz jak Ci odpowiada:) Z tego, co słyszałam to Francuzi robią właśnie z białym winem i brandy, bo pozostaje fajny smak, a alkohol wyparowuje. Pozdrawiam!

  • Reply
    Kasia
    Maj 6, 2013 at 4:18 pm

    Wygląda świetnie! A smakuje na pewno nieziemsko!:-)

  • Napisz co o tym myślisz