Obiad

Kasza z rukolowym pesto i pieczonymi pietruszkami

To danie powaliło mnie na łopatki. Kasza o konsystencji risotta wymieszana z domowym pesto z rukoli (w oryginale z rukwi wodnej) podana z niezwykle aromatycznymi pieczonymi pietruszkami w miodzie i migdałami. Nawet Anielka była wyjątkowo entuzjastyczna jedząc ten obiad. Przepis pochodzi z genialnej książki Dominiki Wójciak „Ziarno”, którą Wam już nie raz polecałam. Ilość pesto jest większa niż potrzeba do obiadu, więc możecie je zużyć np. na grzanki lub do makaronu. Bardzo polecam to danie:)

Składniki na 2 duże porcje:

  • 500g pietruszki korzeniowej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 30g migdałów
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 200g kaszy owsianej lub orkiszowej
  • 1/2 łyżeczki płatków chili (opcjonalnie)

Pesto:

  • 100g rukoli
  • 1 ząbek czosnku
  • 50g sera Bursztyn lub Parmezanu
  • 50g płatków migdałowych lub migdałów
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 60-90ml oliwy

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na pesto zmiksować z 50ml oliwy, aż do uzyskania konsystencji gładkiej pasty (w  razie potrzeby dolać więcej oliwy). Przełożyć do słoika i zalać warstwą oliwy o grubości ok. 1cm. Pesto można przechowywać w lodówce do 7 dni lub zamrozić.
  2. Piekarnik nagrzać do 200’C (180’C  termoobiegiem). Pietruszki obrać i pokroić wzdłuż na ćwiartki lub ósemki (większe korzenie). Wymieszać je dokładnie z 2 łyżkami oliwy, miodem, skórką cytrynową, chili i 1/4 łyżeczki soli. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 30-40 minut, w połowie pieczenia przemieszać. 10 minut przed końcem pieczenia dodać grubo posiekane migdały. Gotowe pietruszki wymieszać z posiekaną natką.
  3. Kaszę zalać 3 szklankami wody, posolić i zagotować. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 20-25 minut. Kasza powinna mieć konsystencję niezbyt gęstej owsianki, w razie potrzeby dolać więcej wody.
  4. Kaszę wymieszać z 2 łyżkami pesto (lub więcej do smaku). Podawać z pieczonymi pietruszkami, migdałami i natką pietruszki.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Napisz co o tym myślisz