Napoje

Kawa mrożona

Podczas ostatnich upalnych dniach przerzuciłam się na wyczekaną już kawę mrożoną:) Uwielbiam kawę, całą jej otoczkę i wszystko, co się z nią kojarzy. Spotkania z przyjaciółmi, mniej lub bardziej radosne wieści i tą chwilę wytchnienia, która przychodzi z pierwszym łykiem :) Tak, kawa potrzebuje swojego rytuału. Dlatego też długo szukałam sposobu, by również ta mrożona była nie mniej pyszna. Przetestowałam wiele technik i wydaje mi się, że to właśnie od sposobu jej przygotowywania bardzo wiele zależy.

Do tej pory pijąc kawę mrożoną na mieście, tylko raz trafiłam na naprawdę dobrą. W pozostałych pływały np. całe kostki lodu,  które rozwadniały kawę i psuły jej smak puszczając wodę. Inne z kolei miały w sobie tyle cukru, że nie dało się ich pić lub też konsystencję skruszonego lodu, a nie napoju.

Poniżej przedstawiam Wam mój sposób, jeśli macie jakieś swoje wypróbowane, to chętnie przetestuję:) Proporcje mleka, kawy i cukru są dowolne, w zależności od preferencji. Kawa jest dobrze spieniona, tak że na wierzchu powstaje mleczna pianka jak przy kawie latte.

Składniki:

– 6 kostek lodu (ok. 70g)

– 160 ml zimnego mleka

– 130 ml świeżo zaparzonej kawy*

– 2 łyżki cukru (lub tyle ile słodzicie zazwyczaj)

– w wersji deserowej można na koniec dodać gałkę lodów

*Wg mnie najlepsza będzie kawa mielona zaparzona w ekspresie, kawiarce lub po prostu przelana przez filtr, by nie było w niej fusów. „Rozpuszczalnej” nie traktuję jako kawy, dlatego nie będę polecać jej użycia;)

Przygotowanie:

Przed przygotowaniem kawy dobrze jest schłodzić szklankę w zamrażarce przynajmniej 10 min, ale może ona też poleżeć tam o wiele dłużej. Dzięki temu nasza kawa nie ociepli się zbyt szybko.

1. Lód należy pokruszyć wraz z cukrem (można to zrobić za pomocą blendera, jeśli mamy ostrze nadające się do kruszenia lodu; można też włożyć lód do woreczka i potłuc go tłuczkiem jeśli nie ma innej możliwości ;) ).

2. Do lodu wlać zimne mleko i zblendować/zmiksować lub też wytrzęść porządnie w shakerze, aż powstanie gęsty, kremowy napój.

3. Na koniec wymieszać spienione mleko z kawą i przelać do zmrożonej szklanki.

IMG_7383

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Klaudia
    Sierpień 9, 2013 at 5:05 pm

    Z chęcią napiłabym się takiej kawy mrożonej podczas upału.
    Zapraszam do mnie na herbatę z miętą :)

  • Napisz co o tym myślisz