Napoje

Migdałowy koktajl z batatem

W końcu zawitała do nas wiosna! Szczerze, miałam już dość tych ulewnych deszczy i pochmurnego nieba. Nie wiem czy też tak macie, ale ja często czuję się tak jak pogoda. Słońce bardzo mi służy i od razu czuję większą chęć do działania. Gdy jest cieplej, piję automatycznie więcej „wiosennych” zielonych soków, z kolei gdy jest buro i ponuro, to mam ochotę na cięższe, mięsiste soki. I dziś mam dla Was właśnie taki pocieszający sok. Dość nietypowy, bo z dodatkiem batata. Można go zrobić w delikatnej wersji smakowej z bananem lub dodać mu trochę świeżości za pomocą mango. Spróbujcie :)

Więcej o mojej wyciskarce Hurom Alpha przeczytacie w ostatniej recenzji. Dla czytelników Kucharenki jest też rabat 5% w sklepie puregreen na wszystkie produky, nie tylko wyciskarki. Wystarczy wpisać hasło  klaudia_ogotowaniu.

Składniki na 2 porcje:

– 1 ugotowany batat

– 1 jabłk0

– 1 banan lub 1 mango

– 50g migdałów

– 400ml wody

– kurkuma – szczypta do smaku

Przygotowanie:

1. Migdały zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc). Odcedzić i opłukać pod bieżącą wodą. Następnie wsypać je do wyciskarki, wlać połowę wody (przy zamkniętej manetce) i włączyć wyciskarkę. Wlać resztę wody, chwilę pomieszać jeszcze na zamkniętym obiegu, po czym otworzyć manetkę i wylać połowę soku do pojemnika. Ponownie zamknąć manetkę.

2. Do wyciskarki wkładać na przemian batata, jabłko i banana, wszystko przemieszać chwilę w wyciskarce i otworzyć manetkę, by przelać cały sok do pojemnika. Doprawić kurkumą.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Napisz co o tym myślisz