Śniadania

Orkiszowe placuszki z jagodami

orkiszowe placuszki z jagodami

Orkiszowe placki z jagodami to świetny pomysł na szybkie i pyszne śniadanie. Jest sezon, więc warto z niego teraz korzystać, ale nawet zimą możemy zrobić sobie takie placuszki używając po prostu mrożonych jagód. Ten przepis przygotowałam specjalnie dla 10 numeru Magazynu „Małopolski Apetyt”. Jeśli śledzicie kucharenkowego facebooka to wiecie, że w najnowszym numerze możecie znaleźć całą moją śniadaniową serię, z czego oczywiście jestem bardzo dumna;) „Małopolski Apetyt” jest publikowany w wersji online i dostępny za darmo, także bardzo zachęcam do poczytania i pooglądania pięknych zdjęć.

racuchy z jagodami

Składniki:

– 2 jajka

– 150g jogurtu

– 100ml mleka

– 150g mąki orkiszowej

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– ½ łyżeczki sody oczyszczonej

– 1 łyżka cukru waniliowego lub cukru pudru

– 150g jagód lub borówek

– masło klarowane lub olej do smażenia

Dodatki: jogurt, syrop klonowy (lub miód), świeże owoce

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (nie trzeba miksować), na koniec dodać jagody i delikatnie przemieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni na maśle klarowanym nakładając po 1 łyżce ciasta. Podawać od razu z jogurtem, syropem klonowym i świeżymi owocami.

Gotuj z Anielką - szybkie obiady dla mam

   Letnie owoce 2

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    U Rudej na Talerzu
    Lipiec 14, 2016 at 3:55 pm

    Pycha. Też ostatnio robiłam placuchy (pod wieczór, na śniadanie dnia następnego), owsiano-orkiszowe :)

  • Napisz co o tym myślisz