Podróże kulinarne

Stambuł od kuchni. Kulinarna strona miasta.

IMG_0946

Dziś będzie więcej zdjęć, mnie tekstu;) Spytacie może, co mi najbardziej w Stambule smakowało? No cóż, poza przepysznym śniadaniem u rodzinki Gurbuza w mojej czołówce jest zdecydowanie bułka z grillowaną rybą w środku w towarzystwie sałaty i cebuli. Absolutna rewelacja, w dodatku kucharze grillują świeżo złowione rybki na bujającej się łodzi, co samo w sobie jest już ciekawe. Generalnie w mieście bardzo rozwinięte jest jedzenie uliczne, pyszne, świeże i tanie:) Soki świeżo wyciskane za 1 turecka lirę, to się nazywa fast food uliczny ;)

IMG_0977

IMG_0937

IMG_0777

Małże można kupić na każdym zakręcie. I znów – szybko i zdrowo:)

IMG_0831

A może pieczone kasztany na małego głoda?:)

IMG_1004

W Stambule obowiązkowa jest herbatka przy małych stoliczkach w uroczych szklaneczkach. A jeśli chcecie coś zimnego i nie jest to sok pomarańczowy, to polecam piwo Efes – tylko dla dorosłych :)

collage

IMG_0768

IMG_0769

Zarówno zwolennicy mięsnych jak i wegetariańskich dań znajdą tu coś dla siebie. Szczególnie polecam ryby i  owoce morza, których jest tu sporo,a także dania z jagnięciny :)

IMG_1007

Tureckie lody są troszkę inne od tych, które znamy – bardziej gęste i ciągnące się, z wieloma posypkami na wafelkach.

IMG_0814

IMG_1063

IMG_1064

Tureckie słodkości są po prostu przesłodkie i przepyszne. I mimo, że nie jestem zwolennikiem bardzo słodkich wyrobów, to baklavą zajadałam się, kiedy tylko mogłam :) Szczególnie polecam pistacjowe oraz orzechowe w mlecznym sosie :)

IMG_0960

Piekarnia, czekajcie! Tak wyglądała moja reakcja na każdą mijaną wystawę chlebową:) Przy okazji dowiedziałam się, że podczas Ramadanu wypieka się specjalny rodzaj chleba, tylko na ten czas.

IMG_0998

No ale jak wygląda i smakuje ten chleb? Nie dawałam za wygraną, więc nasz gospodarz Gurbuz postanowił wraz ze swoim małym synkiem zrobić nam niespodziankę i kupić owy Ramadanowy chlebek na kolację. Nasz mały przyjaciel Uras już nie mógł się doczekać, kiedy w końcu będzie można go zjeść;)

IMG_0962

IMG_0963

IMG_1066

I jeszcze na sam koniec. Jeśli lubicie kebap (nie, nie zrobiłam właśnie błędu ortograficznego) to na pewno zdziwi was jego smak – bez licznych typowo polskich surówek, do wyboru w bułce, tortilli lub po prostu na talerzu :) Nasze ostatnie zdjęcie ze Stambułu. Mam nadzieję, że jeszcze tam wrócimy – do tej niesamowitej atmosfery, klimatu jak z bajki, pełnego świeżości, powiewu morza i wspaniałych ludzi. Do zobaczenia Istanbule!:)

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Gürbüz
    Lipiec 18, 2014 at 4:49 pm

    one of the most beautiful smell in the world; the smell of fresh and hot bread…lovely post

  • Reply
    Klaudia
    Lipiec 18, 2014 at 6:38 pm

    I agree Gurbuz:) That’s the reason why I make bread also;) You can try also, everything about bread is here: :)

    http://kucharenka.pl/category/blog/piekarenka/

  • Napisz co o tym myślisz