Śniadania

Tosty z sosem beszamelowym i jajkiem sadzonym

Czyż sam tytuł nie brzmi już wystarczająco pysznie? To moja ulubiona, wypasiona wersja tostów! Szczególnie teraz, gdy już jest chłodniej jest to świetna propozycja weekendowego śniadania lub po prostu kolacji. We Francji spotkacie takiego tosta pod nazwą Croque Madame – wersję z szynką, a ja Wam proponuję żeby zamiast niej dodać pieczarki. Można też dać wszystko razem i również będzie świetnie. Do tego jeszcze jajko sadzone i macie już pełnię szczęścia;)

Sosu powinno starczyć na ok. 4-6 tostów (zależy ile go dacie). Najlepsze tosty wcale nie wyjdą Wam z tostowego chleba z plastikowej torebki, tylko z normalnego, trochę cięższego, np. takiego.

Sos: 

– 2 łyżki masła

– 2 łyżki mąki

– ok.100-150ml mleka

– sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Tosty:

– chleb

– dobry żółty ser np. cheddar

– szynka

– pieczarki (można je wcześniej podsmażyć na maśle, ale nie trzeba)

– jajka (po sztuce na tosta)

Przygotowanie:

1. Masło roztopić, wymieszać z mąką i smażyć na małym ogniu przez ok. 2 minuty – przez ten czas nie wolno dopuścić do zarumienienia się masła. ­­Następnie zdjąć z ognia i dodać mleko (najpierw 100ml, potem w razie potrzeby dolać), doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać (najlepiej trzepaczką).

2. Każdego tosta posmarować grubo sosem beszamelowym, położyć na niego ser, szynkę, pieczarki i jeszcze raz ser. Przykryć drugą kromką chleba i stostować w opiekaczu lub grillu elektrycznym (ja używam takiego). W międzyczasie usmażyć jajko sadzone. Zjadać natychmiast :)

IMG_3426

(Visited 1 019 times, 2 visits today)

You Might Also Like