Obiad

Ziemniaczki z groszkiem, szparagami i ziołowym sosem chrzanowym

Mam dziś dla Was propozycję na szybki obiad z cyklu #gotujzAnielka (więcej inspiracji znajdziecie na kucharenkowym instagramie). Możecie sobie tutaj zmieniać dowolnie dodatki warzywne według uznania lub też dodać kawałek mięsa lub ryby, choć nie jest to konieczne:) Taki szybki, wiosenny obiad z zielonymi, sezonowymi warzywami. Do sosu dodałam serka chrzanowego, ale można oczywiście użyć zwykłego lub użyć po prostu samego jogurtu z ziołami. Wszelkie modyfikacje jak najbardziej dozwolone.

Składniki na 2 obiady:

– ok. 800g ziemniaków (najlepiej młodych)

– 150g groszku cukrowego (może być mrożony)

– pół pęczka zielonych szparagów

– kilka pomidorków koktajlowych

Sos:

– 2-3 łyżki jogurtu

– 2 łyżki chrzanowego serka

– 1 łyżka oliwy

– 1 łyżeczka octu balsamicznego

– 3 łyżki posiekanego koperku

– 2 łyżki posiekanej bazylii

Przygotowanie:

1. Ugotować ziemniaki, na 3 ostatnie minuty można wrzucić szparagi i groszek (lub położyć w koszyczku na parze nad ziemniakami).* Warzywa rozłożyć na talerzach, dodać na wierzch pomidorki koktajlowe.

*Niektórzy wolą surowy groszek i szparagi, więc nie trzeba koniecznie ich gotować.

2. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać, doprawić do smaku i polać przygotowane warzywa.

IMG_4988

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    U Rudej Na Talerzu
    Kwiecień 29, 2016 at 6:32 pm

    Pysznie i lekko :)

  • Napisz co o tym myślisz