I jak tu nie upiec ciasta, gdy się dostało dwie skrzynki jabłek?! Jakbyście nie wiedzieli, obecnie w ramach pomocy sadownikom jabłka są skupowane i rozdawane za darmo – trochę dziwna ta pomoc, bo przecież jak ktoś je dostanie, to przez to nie kupi, no ale może rząd się nad tym zbytnio nie zastanowił ;) Fakt jest taki, że dzięki temu my dostaliśmy tych jabłek od przyjaciół całą masę, także jabłkowe przepisy na pewno się pojawią. W słoikach też ich już trochę zamknęłam.
Dziś propozycja na szybkie ciasto – biszkopt z jabłkami i jagodami z Liskowej książki „O jabłkach” (przydaje się szczególnie teraz!) – nie ma w nim żadnej filozofii, jest łatwe, smaczne, szybkie i domowe. Po prostu.
Marysia i Piotrek, dziękujemy za jabłka! :) Jakoś tak wyszło, że zdjęcia tego ciasta też były u Was robione :)
Składniki:
– 250g mąki pszennej
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 170g cukru pudru (można zamienić na cukier brązowy lub zwykły biały)
– 1 łyżeczka esencji waniliowej (można pominąć)
– 2 jajka
– 150g jagód – mrożonych nie rozmrażamy wcześniej
– 2 jabłka
– 4 łyżki cukru brązowego
– 100g roztopionego i ostudzonego masła
– masło i bułka tarta do nasmarowania formy
Przygotowanie:
1. Tortownicę o średnicy 24cm nasmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 180’C.
2. Jabłka obrać i pokroić w cienkie plastry.
3. Jajka utrzeć z wanilią i cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać ostudzone masło, mleko oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksować tylko do połączenia składników, po czym przelać do tortownicy.
4. Na wierzch ciasta wysypać jagody, a na nich ułożyć w okręgach plasterki jabłek, posypać cukrem brązowym. Piec przez ok. 40-45 minut.