Bardzo proste danie główne z udziałem cielęciny, uzupełnione winogronami i duszonymi porami, podane sosie śmietanowym z ryżem jaśminowym. Mimo, że nie jest trudno przyrządzić tę potrawę, to można ją z powodzeniem podać na bardziej uroczysty obiad, gdyż całość zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem:)
U mnie danie to wystąpiło jako obiadokolacja po ciężkim dniu, który wręcz domagał się chwili zatrzymania. I za to właśnie tak cenię gotowanie, bo nawet gdyby cały dzień nie był zbyt udany, to te chwile wspólnie spędzone przy posiłku, w który włożę trochę wysiłku zawsze mają w sobie coś jednoczącego i podniosłego, coś takiego, co pomaga się odprężyć i przywołać uśmiech:) Uwielbiam wspólne posiłki!:)
Składniki:
-700g cielęciny
-1 por (ok. 100g)
-1 cebula (ok. 80g)
-20g masła
-1 duży ząbek czosnku
-50 ml białego wina półsłodkiego
-100ml śmietanki 30%
-500g winogron*
-2 łyżki oliwy
-2 łyżki oleju
-2 woreczki ryżu jaśminowego
-opcjonalnie: 50g sera pleśniowego typu „Lazur”
Przygotowanie:
W rondelku rozpuścić masło z oliwą. Białą część pora, cebulę i czosnek drobno posiekać i włożyć do rondelka. Dusić pod przykryciem na najmniejszym ogniu przez ok. 10-15min.
Z cielęciny usunąć wszelkiego rodzaju błonki i pokroić na kostkę o boku ok. 2cm. Podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju, a następnie wlać wino i odparować alkohol. Co do wyboru wina: główną zasadą jest to, że nie dodajemy do potraw takiego, które nam nie smakuje, ponieważ potrawa chłonie właśnie jego smak.
Połowę winogron zmiksować i przetrzeć przez sito, by pozbyć się skórek i pestek. Dodać do mięsa wraz z porami, cebulką, czosnkiem i śmietanką.
Całość poddusić jeszcze ok. 5 min, tak by smaki dobrze się połączyły. Można też dodać startego na tarce sera pleśniowego. Doprawić solą i pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym, który ma niesamowity aromat). Ozdobić pozostałymi winogronami.
Podawać z ugotowanym na sypko ryżem jaśminowym.
*winogrona mogą być zielone lub fioletowe, w zależności od tego co wolimy:)