Dziś będzie przepis z cukinią w roli głównej, ponieważ mam wrażenie, że jeszcze nie wszyscy dobrze ją znają. A naprawdę warto z niej korzystać, ponieważ świetnie chłonie inne smaki i aromaty, a przy tym jest bardzo soczysta i smaczna. Do tego pieczarki, prażone orzeszki i sos serowy. No i oczywiście makaron, a jakże!:)
Warzyw mamy już coraz więcej, wiosna pełną parą, także trzeba korzystać z witamin:)
Co ciekawe, mimo że to danie jest bez mięsa, ma również swoich zwolenników wśród panów. Może dlatego, że jest bardzo sycące, tego nie wiem, ale mój mąż sam się o nie często dopomina, a to rzadkość, jeśli chodzi o bezmięsne potrawy. W każdym razie polecam to przetestować ;)
Składniki:
120g orzeszków ziemnych solonych
450g pieczarek
300 gmakaronu „kokardki”
2 średnie cukinie (ok.750g)
duży ząbek czosnku
4 łyżki oliwy
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej (typ 450)
1,5 szklanki mleka
100g serka topionego ementaler
100g sera pleśniowego (np. Błękitny Lazur)
Pieprz, zioła prowansalskie
ew. świeża bazylia
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować.
- Cukinie obrać, pokroić na dość grube półplasterki, przyprawić pieprzem i ziołami* i podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. Po usmażeniu dodać duży, wyciśnięty ząbek czosnku, wymieszać i przykryć na 5 minut, aby cukinia ‘przesiąknęła’ aromatami.
- Pieczarki usmażyć na 2 łyżkach oliwy, na dużym ogniu (jeśli puszczą sok, smażyć do jego wyparowania).
- Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać łyżkę mąki, wymieszać i delikatnie przez chwilę podsmażyć. Następnie wlać 1,5 szklanki mleka i mieszać do rozpuszczenia się grudek. W powstałym sosie rozpuścić serek topiony. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Orzeszki uprażyć na patelni.
- Makaron wymieszać z sosem i pokruszonym serem pleśniowym (do momentu jego roztopienia). Dodać cukinię i pieczarki oraz posypać prażonymi orzechami. Można także uzupełnić danie świeżą bazylią. Natychmiast podawać! Smacznego :)
*Można też posmarować pesto.
Brak komentarzy