Polecam Wam ciasto bardzo łatwe w wykonaniu i w dodatku bez użycia piekarnika, specjalnie na prośbę osób, które go nie posiadają:)
Chciałam napisać, że jest ono dość słodkie, ale w sumie po zebraniu różnych opinii, okazało się, że dla jednych zbyt słodkie, a dla drugich za mało, więc w sumie wszystko jest jak zwykle kwestią smaku ;) Grunt żeby smakowało:)
P.S. Tak wiem, że na zdjęciu mój kawałek wygląda na trochę pochylony ;) niech będzie, że tak jest bardziej „domowo” :)
Składniki:
Masa budyniowa:
1 kostka masła
1 budyń śmietankowy bez cukru
5 łyżek cukru pudru
300 ml mleka
Bita śmietana:
0.5l śmietanki 30%
Opcjonalnie: 1 śmietanfix
Masa kajmakowa:
0.5l śmietanki 30%
6 łyżek cukru
Do przełożenia:
48 herbatników
Przygotowanie:
Masa kajmakowa:
Śmietankę zagotować z cukrem i gotować na małym ogniu przez ok.45 min aż do zgęstnienia masy i zmiany koloru masy na jasnobrązowy.
Uwaga: Masa gęstnieje także w trakcie stygnięcia. Jeśli nie mamy czasu na gotowanie własnego kajmaku, to można skorzystać z gotowej masy krówkowej z puszki, aczkolwiek polecam własny wyrób:)
Masa budyniowa:
Budyń zagotować z mlekiem, dodać cukru pudru i odstawić do ostygnięcia. Następnie do wystygniętego budyniu dodawać po łyżce masła ( w temperaturze pokojowej) i miksować z masą aż do całkowitego połączenia się składników.
Bita śmietana:
Śmietanę ubić mikserem na sztywno. Jeśli ciasto nie będzie podawane od razu, to można dodać ew. jedno opakowanie śmietanfixu.
16 herbatników ułożyć jeden obok drugiego na blaszce w kształcie kwadratu (4×4). Jeśli są bardzo twarde to można każdy z herbatników zanurzyć na 2 sekundy w mleku, aczkolwiek nie jest to konieczne (jeżeli ciasto będzie podawane np. dnia następnego, to herbatniki zdążą do tego czasu nabrać odpowiedniej wilgotności, a jeśli ma być podawane od razu, to wówczas można wykorzystać sposób z mlekiem dla zmiękczenia herbatników).
Na herbatniki wyłożyć masę kajmakowa, następnie znów poukładać na masie kolejne 16 herbatników i wyłożyć na to masę budyniową.
Znów układamy na wierzchu herbatniki i wykładamy na każdy z nich po sporej łyżce bitej śmietany. Wierzch można ozdobić startą czekoladą.