Desery bez pieczenia

Herbatnikowy przekładaniec

Polecam Wam ciasto bardzo łatwe w wykonaniu i w dodatku bez użycia piekarnika, specjalnie na prośbę osób, które go nie posiadają:)

Chciałam napisać, że jest ono dość słodkie, ale w sumie po zebraniu różnych opinii, okazało się, że dla jednych zbyt słodkie, a dla drugich za mało, więc w sumie wszystko jest jak zwykle kwestią smaku ;) Grunt żeby smakowało:)

P.S. Tak wiem, że na zdjęciu mój kawałek wygląda na trochę pochylony ;) niech będzie, że tak jest bardziej „domowo” :)

Składniki:

Masa budyniowa:

 1 kostka masła

1 budyń  śmietankowy bez cukru

5 łyżek cukru pudru

300 ml mleka

 Bita śmietana:

 0.5l śmietanki 30%

Opcjonalnie:  1 śmietanfix

 Masa kajmakowa:

 0.5l śmietanki 30%

6 łyżek cukru

 Do przełożenia:

 48 herbatników

Przygotowanie:

 Masa kajmakowa:

Śmietankę zagotować z cukrem i gotować na małym ogniu przez ok.45 min aż do zgęstnienia masy i zmiany koloru masy na jasnobrązowy.

Uwaga: Masa gęstnieje także w trakcie stygnięcia. Jeśli nie mamy czasu na gotowanie własnego kajmaku, to można skorzystać z gotowej masy krówkowej z puszki, aczkolwiek polecam własny wyrób:)

 Masa budyniowa:

Budyń zagotować z mlekiem, dodać cukru pudru i odstawić do ostygnięcia.  Następnie do wystygniętego budyniu dodawać po łyżce masła ( w temperaturze pokojowej) i miksować z masą aż do całkowitego połączenia się składników.

 Bita śmietana:

 Śmietanę ubić mikserem na sztywno. Jeśli ciasto nie będzie podawane od razu, to można dodać ew. jedno opakowanie śmietanfixu.

 16 herbatników ułożyć jeden obok drugiego na blaszce w kształcie kwadratu (4×4). Jeśli są bardzo twarde to można każdy z herbatników zanurzyć na 2 sekundy w mleku, aczkolwiek nie jest to konieczne (jeżeli ciasto będzie podawane np. dnia następnego, to herbatniki zdążą do tego czasu nabrać odpowiedniej wilgotności, a jeśli ma być podawane od razu, to wówczas można wykorzystać sposób z mlekiem dla zmiękczenia herbatników).

Na herbatniki wyłożyć masę kajmakowa, następnie znów poukładać na masie kolejne 16 herbatników i wyłożyć na to masę budyniową.

Znów układamy na wierzchu herbatniki i wykładamy na każdy z nich po sporej łyżce bitej śmietany. Wierzch można ozdobić startą czekoladą.

(Visited 3 460 times, 1 visits today)

You Might Also Like