Ciasta

Kajmakowe muffiny z jagodami

Przepis jest letnią modyfikacją świątecznych muffin – jagody skąpane w kajmaku idealnie sprawdzą się jako popołudniowy deser. Pamiętam jak objadałam się w lesie świeżo zerwanymi jagodami. Po kilku godzinach zrywania, potrafiłam usiąść pod drzewem i zjeść połowę tego, co uzbierałam, prosto z metalowej kanki na mleko ;) A teraz dowiedziałam się, że ten las jest już wycięty i jagód tam już nie będzie, niestety.

Składniki:

Suche:

-150g mąki pszennej (użyłam typ 550)

-60g cukru

-3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

-odrobina soli

-2 łyżeczki cukru waniliowego

 Mokre:

-1 jajko

-100ml jogurtu naturalnego

-60ml oleju

Dodatkowo:

– ok. 120g jagód

– 8 łyżeczek masy kajmakowej

Opcjonalnie kruszonka:

-25g masła

-25g mąki pszennej

-25g cukru

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180′C.

Składniki suche mieszamy ze sobą w misce. W drugiej łączymy składniki mokre, po czym wlewamy je do wymieszanych składników suchych i delikatnie i bardzo niedokładnie mieszamy (dzięki temu się udadzą).

Ciasto przełożyć do foremek, na każdą muffinkę nałożyć taką samą ilość kajmaku i posypać obficie jagodami (można też wmieszać jagody wcześniej w ciasto). 

Jeśli chcecie dodać kruszonkę, to składniki należy pokruszyć, wymieszać i posypać wierzch muffinek.

Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 25-30 min – bez termoobiegu i z włączoną grzałką dolną i górną. Gdy już się ładnie przyrumienią, to można sprawdzać w środku drewnianym patyczkiem – jeśli się nie lepi – muffiny są gotowe.

Mi z podanych proporcji wyszło 5 dużych muffinek w foremkach o średnicy 7cm.

IMG_7201

IMG_7213

(Visited 501 times, 1 visits today)

You Might Also Like