Na kucharence serników praktycznie nie ma, no poza bodajże dwoma. To nie tak, że ich nie lubię. Lubię i to nawet bardzo. Tylko bardzo dużo od nich wymagam, gdy już je piekę. Myślę, że zdecydowanie więcej niż od innych ciast. Nie chcę żeby był suchy, powinien być bardzo kremowy i delikatny, takie lubię najbardziej. Albo lekki i puszysty, w zależności od tego jaki efekt chcę osiągnąć. Lubię pieczenie w niskiej temperaturze, bo można kontrolować swobodnie moment, w którym widzimy, że sernik się ścina. Nic nam nie opada, wszystko jest idealnie gładkie. Taki jest właśnie ten dzisiejszy przepis.
W zależności od piekarnika czas pieczenia może się tu bardzo różnić – z tego co zauważyłam mój piekarnik piecze generalnie szybciej niż inne, dlatego u mnie wystarczyła godzina. U niektórych może być to nawet półtora lub dłużej – w przypadku słabszych piekarników. Dlatego po godzinie pieczenia trzeba po prostu sprawdzić – sernik jest gotowy, gdy wierzch jest ścięty, środek może się lekko trząść – jak galaretka. Wierzcie mi jest warty tego sprawdzania ;) Poza tym wszystko robi się łatwo i sprawnie. No to do dzieła – sernik z malinami czeka!
Składniki:
Spód:
– 150g mąki
– 100g masła
– 50g cukru pudru
– 1 żółtko
Wierzch:
– 1 biała czekolada
– 2-3 łyżki śmietanki 30%
Masa serowa:
– 500g tłustego twarogu
– 150g mascarpone
– 50ml śmietanki 30%
– 130g cukru pudru
– 1 laska wanilii
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 4 jajka
– ok. 220 g malin
Przygotowanie:
1. Składniki na spód szybko zagnieć i powstałym ciastem wylep spód tortownicy. Nakłuj widelcem i schowaj do lodówki. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180’C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw schłodzone ciasto i piecz bez przykrycia ok. 10-15 minut aż ciasto lekko się zrumieni. Odstaw do ostudzenia.
2. Masa serowa: Ser trzykrotnie zmiel w maszynce lub po prostuj zmiksuj w malakserze aż będzie gładki. Następnie dodaj cukier, ziarenka z laski wanilii, mąkę i śmietankę i zmiksuj. Cały czas miksując dodawaj po jednym jajku. Gdy masa będzie już jednolita wylej ją na ostudzony, podpieczony spód. Wierzch posyp malinami. Piecz w 120’C przez ok. 1 godzinę (lub dłużej – sprawdź wstęp).
3. Wierzch: Białą czekoladę podgrzej wraz ze śmietanką cały czas mieszając, aż do połączenia się składników. Polewę wylej na wierzch upieczonego sernika. Sernik przed zjedzeniem powinien się chłodzić w lodówce przez min. 8 godzin, aby wystarczająco stężał.