Makarony

Makaron z sosem jagodowym

Co gotować w te upały?! Do wyboru jak dla mnie zostają bardzo szybkie dania. Chyba zdecydowana większość z nas kojarzy z czasów dzieciństwa makaron z owocami. Jedyny słuszny był ten w domu i do niego zawsze porównywałam inne. Bo kto mógłby zrobić lepszy sos z jagód niż Babcia, która wcześniej pojechała specjalnie rowerem do lasu żeby ich nazbierać? Ja co prawda też na jagody z Babcią jeździłam, ale często kończyło się tak, że większość tego, co nazbierałam zjadałam jeszcze przed powrotem do domu. W każdym razie myślę sobie, że to było fajne zajęcie. Mimo, że nie zawsze pałałam chęcią jechania do lasu ;) Ale teraz mam co wspominać – radośnie i trochę sentymentalnie. Moje jagody kupione na targu, ale w te upały takie dania są zbawienne. Nakład pracy prawie żaden, na dobrą sprawę jak komuś się bardzo nie chce, to można zmiksować tylko jagody z jogurtem czy śmietaną i gotowe;)

Najbardziej lubię do owocowych makaronów świderki, ale jak nie macie w domu, to właściwie każdy się nada (tak jak widzicie u mnie na zdjęciu, też nie miałam).

Składniki na 4 porcje:

-0.5 litra jagód

– 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

– 4 łyżki wody

– 5 łyżek jogurtu

– ew. 2 łyżki śmietany

– cukier puder wg uznania

Przygotowanie:

1. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą, dodać połowę jagód i zagotować na małym ogniu (można od razu trochę dosłodzić, jeśli trzeba).

2. Gdy sos zgęstnieje zestawić z ognia, dodać pozostałe jagody (można zostawić 6 łyżek do posypania wierzchu, jeśli nie chcecie wszystkiego miksować), jogurt, śmietanę oraz cukier i całość zmiksować. Podawać na ciepło lub zimno z makaronem.

Podobał Ci się wpis? Podziel się ze znajomymi:)

Letnie owoce

(Visited 2 146 times, 1 visits today)

You Might Also Like