Witam Was w ten cudowny weekend! Jestem dziś w świetnym urodzinowym nastroju i chciałabym podzielić się z Wami kolejnym pomysłem na lody z cyklu „Mroźny weekend”. Przygotowywanie przepisów lodowych bardzo mnie pochłonęło i nawet mój mąż wybierając dla mnie kulinarne prezenty książkowe przeglądał nowe pozycje również pod kątem tego cyklu ;)
Semifreddo to włoski, mrożony deser – nie są to typowe lody, zjada się go nie do końca zamrożonego. Czyli albo mrozimy krótko, albo czekamy aż semifreddo trochę odtaja i zmięknie. Masę można mrozić w małych kokilkach albo w większej foremce, ale warto pamiętać, że semifreddo nie kroi się zbyt łatwo od razu po wyjęciu. Ja swoje przygotowałam w keksówce, którą wcześniej wyłożyłam folią spożywczą, żeby łatwiej było wyjąć całość i pokroić.
Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera „Włoska wyprawa Jamiego”. Mam do niej duży sentyment, bo była to jedna z pierwszych książek kucharskich, która tak mnie zafascynowała, jeszcze zanim tak naprawdę zaczęłam gotować. Co do możliwych modyfikacji – wino można zamienić na mleko, jeśli nie chcecie go używać. Zamiast owoców kandyzowanych, można użyć świeżych, szczególnie teraz w sezonie, ale sprawdźcie wtedy, czy nie chcecie bardziej dosłodzić swojego deseru.
Skład:
Pudding ryżowy:
– 30g masła
– 1 laska wanilii
– 150g ryżu na risotto (arborio)
– 50g cukru
– 150ml białego wina
– 700ml pełnotłustego mleka
Semifreddo:
– 50g cukru pudru
– 4 jajka
– 500ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
– 150g kandyzowanych owoców (użyłam świeżych truskawek i jagód)
– 100g gorzkiej czekolady (użyłam na pół z mleczną)
– 100g grubo posiekanych pistacji
Przygotowanie:
1. Masło rozpuścić w głębokim rondlu, dodać wyskrobane ziarenka z laski wanilii i podgrzewać przez minutę. Następnie dodać cukier i ryż, podgrzewać na średnim ogniu, wymieszać i wlać wino. Podgrzewać, mieszając, aż wino prawie całkiem wyparuje – wówczas wlać mleko (najlepiej partiami, ale można też od razu całość). Gotować na małym ogniu ok. 20 minut, często mieszając. Odstawić do przestygnięcia.
2. Żółtka ubić z cukrem pudrem na puszystą, bladożółtą masę.
3. Białka ubić na sztywną pianę wraz z odrobiną soli.
4. Zimną śmietaną dokładnie ubić mikserem.
5. Ubitą śmietanę połączyć z pianą z białek oraz masą z żółtek. Delikatnie wymieszać z owocami, posiekaną czekoladą, pistacjami i zimnym puddingiem ryżowym. Całość przełożyć do keksówki, ceramicznej formy lub małych kokilek i wstawić do zamrażarki na min. 4 godziny.
6. Przed podaniem przełożyć semifreddo do lodówki na ok. 30 minut, by zmiękło (lub zostawić chwilę na w temperaturze pokojowej). Bardzo dobrze smakuje ze świeżymi owocami lub polane musem owocowym.