Pamiętacie przepis na klasyczny orkiszowy habermus śniadaniowy? To propozycja na bardzo zdrowe i pożywne śniadanie według diety św. Hildegardy. Możecie je przygotować ze zwykłych płatków orkiszowych, które teraz są już w większości sklepów. Dzisiaj przedstawiam Wam wersję letnią, delikatnie zmodyfikowaną, ale wierzcie mi, że dodatek malin i płatków róż naprawdę zmienia wszystko.
Składniki na 1 porcję:
– 80 ml orkiszu (habermusu lub płatków orkiszowych)
– ok. 160ml wody
– szczypta galgantu (można pominąć lub dodać imbir w proszku)
– szczypta kurkumy
– 1/2 jabłka pokrojonego w grubą kostkę
– garść malin
– 1/2 łyżeczki suszonych płatków róż
– kilka migdałów
– miód do smaku
Przygotowanie:
Orkisz zalewamy wodą i gotujemy wraz z przyprawami ok. 5 minut. Następnie dodajemy jabłka i gotujemy, aż płatki i owoce zmiękną, w razie potrzeby dolewając więcej wody.
Podajemy na gorąco z posiekanymi migdałami, malinami i miodem.