Śniadania

Owsianka z karmelizowanymi figami i wodą różaną

Odkąd zaprzyjaźniłam się z owsianką, jest to dla mnie jedna z ulubionych form śniadania, szczególnie w chłodne dni, których mamy już coraz więcej. Sporo dziewczyn zastanawia się co jeść w ciąży (o ile są już w stanie normalnie jeść), według mnie bardzo ważne jest śniadanie. A w listopadowe dni, na pewno warto się rozgrzać czymś zdrowym. Ostatnio sporo eksperymentowałam z owsiankami, jaglankami i orkiszankami. Zwał jak zwał, właściwie zawsze płatki owsiane można wymienić na orkiszowe lub też na kaszę jaglaną, ważne by dać to, co się lubi i na co ma się akurat ochotę. Dzisiejszy przepis inspirowany jest smakami Bliskiego Wschodu, wody różanej i fig jest tam pod dostatkiem, a u nas to na pewno dość niespotykane wydanie śniadania. Zapraszam Was na owsiankową środę:)

Składniki na 2 porcje:

– 200ml płatków owsianych lub habermusu

– ok. 400ml wody (mleka lub mleka roślinnego)

– 2 figi

– 2 łyżki brązowego cukru

– 2 łyżki masła

– 3-4 łyżki wody różanej

– 1/2 łyżeczki cynamonu

– 1/4 łyżeczki kurkumy

– 1/4 łyżeczki kardamonu

– 1/4 łyżeczki imbiru

– dodatki: płatki migdałowe, płatki róż, syrop daktylowy, miód

Przygotowanie:

1. Płatki zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości ok. 10-15 minut (można dłużej). W razie potrzeby dodajemy więcej wody.

2. Na średnim ogniu, na gładkiej patelni rozpuszczamy masło z cukrem – nie mieszając łyżką, ewentualnie lekko poruszając patelnią. Kiedy masa przybierze bursztynowy kolor, dodajemy pokrojone na ćwiartki figi i delikatnie mieszamy z 2 łyżkami wody różanej. Chwilę podgrzewamy, aż smaki się połączą. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

3. Ugotowane płatki mieszamy z pozostałymi 2 łyżkami wody różanej, na wierzch wykładamy figi, posypujemy płatkami migdałowymi, płatkami róż i dodajemy do smaku miodu lub syropu daktylowego.

(Visited 464 times, 1 visits today)

You Might Also Like