Przekąski

Piknikowe ciasto wytrawne

Już dawno temu ciekawił mnie przepis na piknikowe ciasto Rachel Khoo, który znalazłam w jej książce. Jakoś tak wyszło, że od momentu zaciekawienia do wykonania minęło trochę czasu. A szkoda! Bo miałabym świetny zamiennik tart na podróże. Generalnie jak jedziemy na jakieś wycieczki, czy to jednodniowe wypady w góry, czy też dłuższa jazda samochodem, staram się robić nie tylko kanapki. Czasem zupełnie zamieniam je na wytrawne tarty, które świetnie sprawdzają się w drodze. Do tego domowej roboty ciasteczka i dobra podróż gwarantowana! Teraz do tego repertuaru dodaję to wytrawne ciasto, które jest silną konkurencją dla kanapek. Świetnie nada się też na piknik czy przystawkę do sałatki lub mięsa z sosem. A do tego możecie żonglować dodatkami w zależności od Waszego humoru i tego, co akurat jest w lodówce.

Inspiracja pochodzi z książki Rachel Khoo „Mała paryska kuchnia”; z moimi zmianami.

IMG_3326Składniki:

– 250g mąki

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia ( w oryginale 15g)

– 4 jajka

– 100ml mleka

– 70ml oliwy (w oryginale 150ml)

– 50ml jogurtu naturalnego

– 1 łyżeczka soli

Moje dodatki:

– 125g świeżego szpinaku zblanszowanego na łyżce masła

– 250g pieczarek podsmażonych z 1 cebulą na łyżce masła

– 100g sera Gruyère (może być też np. Cheddar, Feta, Bursztyn)

– 70g szynki

– 20g orzechów włoskich

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą oraz serem pokrojonym w kostkę.

2. Jajka ubić na jasną puszystą masę, następnie powoli połączyć ją z mlekiem, jogurtem i oliwą. Powstała masę delikatnie wymieszać łyżką z mąką, szpinakiem, szynką i pieczarkami.

Obowiązuje tu taka sama zasada jak przy muffinkach – mieszamy delikatnie i niedokładnie, za długie mieszanie może sprawić, że ciasto nie wyjdzie.

3. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i posypać orzechami włoskimi (użyłam takiej o pojemności 2l – wymiar 34cm x 12cm – można użyć innej o podobnej powierzchni). Wstawić do nagrzanego do 180’C piekarnika (bez termoobiegu, tylko grzałka dolna i górna) i piec przez ok. 45-50 minut, aż do suchego patyczka. Kroić po wystudzeniu.

Po wystudzeniu ciasto przechowuję zawinięte w folię w lodówce – w zależności od dodatków. Dobrze sprawdzi się na zimno, jak i na gorąco z tostera lub piekarnika. 

IMG_3329

Ciasto bierze udział w akcjach:

Piknik  Lekkie i szybkie dania na upalne dni


(Visited 9 619 times, 1 visits today)

You Might Also Like