Ten przepis to petarda dla botwinkowych fanów! Jakiś czas temu zastanawiałam się, co by tu z niej zrobić i wpadłam na pomysł risotta. Nie miałam parmezanu, ale w domu była feta i to był kolejny dobry strzał. Do tego mnóstwo mojego ulubionego koperku, odrobina soku z cytryny i mamy cudowne, rześkie i sezonowe danie. Do tego jeszcze ten cudowny kolor! Na pewno Wam zasmakuje :)
Składniki na 2 porcje:
– 1 szklanka ryżu do risotta
– 100ml białego wina
– 2 cebule (najlepiej szalotki)
– 2 ząbki czosnku
– 1 duży pęczek botwinki
– ok. 80g fety
– sok z połowy cytryny
– pęczek koperku
– 2 łyżki oliwy + 2 łyżki masła
Przygotowanie:
1. Fetę kroimy w kostki i skrapiamy sokiem z cytryny.
2. W szerokim rondlu rozgrzewamy oliwę z masłem i smażymy posiekane szalotki, czosnek oraz buraczki z botwinki (bez liści). Po ok. 5 minutach wsypujemy ryż i mieszamy, aż stanie się szklisty. Wówczas dodajemy wino i mieszamy, aż ryż je wchłonie.
3. Do ryżu wlewamy zimną wodę – tyle by przykryło ryż i mieszamy, aż do wchłonięcia. Dolewamy partiami wodę do czasu, aż ryż będzie już ugotowany (ok. 15 minut). Pod koniec gotowania dodajemy posiekane liście botwinki, jeszcze chwilę gotujemy, aż liście zmiękną. Odstawiamy z ognia, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z fetą i świeżym koperkiem.