I znów uświadomiłam sobie, że dawno na blogu nie było jakiejś nowej tarty. A przecież na naszym stole pojawiają się regularnie. Ta tarta to świetna propozycja na obiad, kolację z przyjaciółmi, podróż czy piknik. Ciasto można sobie przygotować już wcześniej i trzymać w lodówce do 2 dni. Wielką zaletą jest fakt, że można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Dobrze się ją też odgrzewa w piekarniku. I pod tymi wszystkim względami na pewno przewyższa pizzę. Co tu dużo mówić, jest też na pewno dużo bardziej elegancka.
Przepis przygotowałam specjalnie do Kalendarza Kobiety 2016, który bardzo polecam wszystkim Paniom:)
Składniki na ciasto:
– 300g mąki pszennej
– 170g masła
– 1 płaska łyżeczka soli morskiej
– 100ml bardzo zimnej wody
Składniki na farsz:
– 300g bobu ugotowanego (ok. 450g świeżego surowego z łupinami, można też użyć mrożonego)
– 50g tuńczyka z puszki
– 1 świeża papryczka chilli
– 1 cebula
– 1 pomidor
– ok. 150-180ml śmietany 18% lub gęstego jogurtu
– 2 jajka
– odrobina startej gałki muszkatołowej
– ok. 60-80g sera cheddar lub innego
Przygotowanie:
1. Składniki na ciasto zagnieść, na końcu dodając wodę. Następnie zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez min. godzinę. Piekarnik nagrzać do 230’C (bez termoobiegu). Ciasto przełożyć do formy na tartę (średnica ok. 26cm), ponakłuwać widelcem i piec przykryte folią aluminiową obciążoną surowym grochem lub fasolą przez 15 minut. Następnie usunąć folię z obciążnikami i dopiekać jeszcze ok. 5 minut – ciasto powinno być podpieczone. Ostudzić przed nałożeniem farszu.
2. Ugotowany bób obrać i przełożyć na ostudzoną tartę. Na wierzch wyłożyć tuńczyka, posiekaną chilli bez pestek i cebulę (można ją ewentualnie wcześniej podsmażyć na 1 łyżce masła). Posypać serem. Śmietanę wymieszać z jajkami i doprawić solą i pieprzem. Przygotowanym sosem zalać farsz. Na wierzchu ułożyć plastry pomidora. Doprawić gałką muszkatołową. Piec w nagrzanym do 190’C piekarniku (z termoobiegiem 170’C) przez ok. 30 minut – aż wierzch się zetnie i zarumieni.
BĄDŹ KREATYWNY!
Stwórz swoją ulubioną tartę! Tuńczyka wymień na łososia upieczonego lub wędzonego. A może na podsmażonego kurczaka? Możesz też zupełnie pominąć dodatki mięsne i zrobić tartę wegetariańską. Zamiast bobu użyj szpinaku, jarmużu, groszku, cukinii, dyni, szparagów… A może dodać więcej cebuli i wzbogacić ją o pora? Eksperymentuj też z serami: zamiast żółtego dodaj ricottę, oscypka, fetę czy dobrą mozzarellę. Więcej pomysłów i inspiracji znajdziecie w kategorii tart wytrawnych :)
1 Comment
U Rudej Na Talerzu
17 kwietnia, 2016 at 4:58 pmTeż uwielbiam tarty :) Tak jak wspomniałaś, to swietny obiad, przekąska z przyjaciółmi, czy propozycja na piknik. Próbowałam chyba już z nimi wszystkiego i zawsze wychodza. To też się liczy, że nie ważne co tam nie wrzucimy, jakie ciasto nie zrobimy, to wyjdzie :)