Wiosna to lekkość i nieśmiałe słońce. Radość i energia. Moja propozycja na ten czas to delikatny makaron z soczystym łososiem i zielenią groszku oraz szpinaku. Bez ciężkich sosów, za to z dodatkiem świeżej rukoli, kremowej ricotty i aromatycznych ziół.
Nieśmiało i dumnie wspomnę, że ten przepis przygotowywałam specjalnie do Kalendarza dla Kobiet :)
Składniki na 2-3 porcje:
– 150g makaronu penne
– 350g łososia
– 1 świeża papryczka chilli
– 2 ząbki czosnku
– 1 mała cebula (np. szalotka)
– 250g świeżego groszku cukrowego (lub mrożonego)
– 1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy
– 1 lub 2 garście świeżego szpinaku
– 1 limonka lub ½ cytryny
Dodatki:
– garść rukoli, 2 łyżki sera ricotta, parmezan, pomidorki koktajlowe, 2-3 łyżki świeżych ziół np.: pietruszka, rozmaryn, bazylia, szałwia
Przygotowanie:
1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, pod koniec gotowania dodać groszek i gdy zmięknie (po ok. 3-5 minutach) odcedzić i przelać zimną wodą.
2. W międzyczasie na patelni rozgrzać masło i oliwę, dodać posiekaną chilli (bez pestek jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw), posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażać na średnim ogniu przez ok. 5 minut.
3. Z łososia zdjąć skórę, wyjąć ości (jeśli są) i pokroić w sporą, grubą kostkę. Skropić sokiem z limonki, posolić i popieprzyć. Dodać na patelnię do chilli, czosnku i cebulki i obsmażyć z dwóch stron, aż ładnie się zarumieni.
4. Kiedy łosoś będzie gotowy, dodać do niego szpinak, groszek, makaron oraz posiekane zioła, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podsmażać aż całość dokładnie się wymiesza, a makaron wchłonie pyszne smaki.
5. Można podawać ze świeżą rukolą, pomidorkami, ricottą i świeżo startym parmezanem.