Makarony

Błyskawiczny makaron z jarmużowym pesto

Gotowanie makaronu trwa dłużej niż przygotowanie tego pesto, także jeśli nie macie pomysłu i czasu na obiad, skorzystajcie z tej propozycji. Właściwie większość z podanych składników można mieć zawsze pod ręką, nawet jarmuż może być mrożony, trzeba go tylko wcześniej przelać wrzątkiem i odsączyć. Także dziś macie ode mnie przepis na szybki i jednocześnie bardzo zdrowy obiad.

A jak wykorzystać pozostałe pesto?

– Można zamrozić.

– Można polać wierzch oliwą i przechowywać w lodówce

– Przyda się jako cienka pasta do kanapek lub jako główny składnik grzanek

– Dobry dodatek np. do filetów z kurczaka

Składniki na 4-5 porcji do makaronu:

– 100g jarmużu (ok. 5 solidnych garści)

– 50g słonecznika

– 50g migdałów

– 50g parmezanu

– 60ml oliwy

– 3 ząbki czosnku

– opcjonalnie: 1/2 papryczki chilli (bez pestek)

Przygotowanie:

Zmiksować liście jarmużu w blenderze, następnie dodać podprażony na patelni słonecznik z migdałami oraz pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zmiksować na pastę. W razie potrzeby dodać więcej oliwy.

IMG_3591

You Might Also Like

9 komentarzy

  • Reply
    Dorota
    Wrzesień 19, 2015 at 5:46 pm

    Tyle dobrego słyszałam o jarmużu – o walorach zdrowotnych i smakowych, spróbowałam i zawiodłam się :( mimo to przepis świetny, ale zamiast jarmużu ja wolę szpinak :-D

    • Reply
      Klaudia
      Wrzesień 19, 2015 at 5:51 pm

      Ja na początku też się nie zachwycałam, ale to samo miałam pierwotnie z awokado. Może to też kwestia ilości jarmużu w daniu? Ale oczywiście można użyć tu szpinaku:)

  • Reply
    Dorota S
    Wrzesień 19, 2015 at 10:08 pm

    Brzmi bardzo zachęcająco, tylko ja nigdy nie robiłam nic z jarmużu…. Czy trzeba go wcześniej gotować, jeśli kupię surowy? Czy tylko umyć?

    • Reply
      Klaudia
      Wrzesień 20, 2015 at 6:17 am

      Do tego przepisu można użyć surowego, ale jeśli będziesz akurat miała po jakimś daniu taki zblanszowany jak szpinak to też się nada:)

      • Reply
        Dorota S
        Wrzesień 20, 2015 at 11:04 am

        Dzięki! Spróbuję :)

  • Reply
    Dorota S
    Wrzesień 24, 2015 at 10:10 pm

    Zrobiłam! Wyszło super! Nawet się nie spodziewałam, że jarmuż może być takim delikatesem :) Choć szczerze mówiąc – jego smak został całkowicie przykryty czosnkiem, orzechami i serem. No i zamieniłam migdały na orzechy nerkowca a parmezan na cheddar, bo akurat to miałam pod ręką ;)
    Dziękuję pięknie za nowy przepis – mam teraz swoje nowe danie popisowe :)

    • Reply
      Klaudia
      Wrzesień 25, 2015 at 6:30 am

      No to świetnie, że wszystko smakowało!:)

  • Reply
    Dodo
    Luty 15, 2017 at 6:30 pm

    Kupiłam po raz pierwszy jarmuż i nie wiedziałam co z niego zrobić. Teraz już wiem! :)

    • Reply
      Klaudia
      Luty 16, 2017 at 8:24 pm

      Polecam się!:) Dobry jest też do soków i koktajli ;)

    Napisz co o tym myślisz