Ciasta

Ciasto z domowym budyniem i czereśniami

To połączenie jest przepyszne! Oczywiście zamiast czereśni możecie też użyć wiśni, czy innych ulubionych owoców. Do tego domowej roboty waniliowy budyń i ciasto, którego nie trzeba wcześniej podpiekać. Całość naprawdę bardzo udana, rozpływająca się w ustach. Trzeba korzystać póki jest sezon:)

Fanatastyczne ekologiczne czereśnie zakupiłamna Targu Pietruszkowym w Krakowie, były naprawdę tak pyszne jak te z czereśni, która była u nas na polu, gdy byłam jeszcze dzieckiem.

SKŁADNIKI:

Ciasto:

– 300g mąki pszennej

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1 jajko

– 100g cukru

– 160g masła

Budyń:

– 500 ml mleka

– 4 żółtka

– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

(ew. ziarenka z laski wanilii)

– 50g cukru

– 35g mąki ziemniaczanej

– 500g czereśni

 Kruszonka:

– 80g mąki

– 30g cukru pudru

– 60g masła

IMG_3234

PRZYGOTOWANIE:

1. Ciasto: Mąkę, cukier i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać a następnie połączyć z masłem i roztrzepanym jajkiem. Zagnieść ciasto, owinąć w folię i schować do lodówki.

2. BudyńŻółtka wymieszać z mąką i cukrem, stopniowo dolewać mleko ciągle mieszając i dodać wanilię. Zagotować na średnim ogniu, najlepiej mieszając budyń trzepaczką, by nie było żadnych grudek i by uniknąć przypalenia. Odstawić do ostygnięcia.

3. KruszonkaZ mąki, masła i cukru pudru zrobić kruszonkę – aż powstaną grudki. Schować do lodówki.

4. Czereśnie wydrylować.

5. Piekarnik nagrzać do 170’C – z termoobiegiem. Ciastem wylepić formę na tartę lub tortownicę (średnica ok. 26cm). Na wierzch wyłożyć ostudzony budyń, czereśnie i posypać kruszonką. Piec przez ok. 45-50 minut. Ostudzić przed rozkrojeniem.

Letnie owoce  W wiśniowym sadzie 2015

(Visited 193 times, 1 visits today)

You Might Also Like