Obiad

Francuskie naleśniki

Zastanawiałam się czy powinnam na blogu dodawać również takie bardzo podstawowe przepisy. Doszłam do wniosku, że tak. To właśnie te bazowe przepisy zazwyczaj tworzą naszą codzienność, więc dobrze mieć je jednak dopracowane:)

Naleśniki niby każdy zrobi od ręki, raz lepsze, raz gorsze. Zazwyczaj „na oko”. Odkąd znalazłam ten przepis u Julii Child, stwierdziłam, że nie warto jednak robić ich na chybił trafił. Proporcje Julii są, jak dla mnie, idealne – naleśniki są bardzo elastyczne, delikatne i zawsze wychodzą takie jak powinny;) Nadają się zarówno do jedzenia na słono, jak i na słodko. Czyli dzisiaj naleśniki po francusku :)

Składniki (na ok. 10 sztuk):

– 1 pełna szklanka przesianej mąki pszennej

– 2/3 szklanki zimnego mleka

– 2/3 szklanki zimnej wody

– 3 jajka

– 1/4 łyżeczki soli

– 3 łyżki stopionego masła

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksować i odstawić do lodówki na ok. 30 minut. Przez ten czas mąka wchłonie płyn, dzięki czemu naleśniki będą bardzo delikatne. Smażyć na rozgrzanej, natłuszczonej patelni (wystarczy posmarować masłem) przez ok. 1 minutę – aż się zarumieni, po czym przewrócić naleśnika na drugą stronę i jeszcze chwilkę smażyć.

(Visited 127 times, 2 visits today)

You Might Also Like