Obiad

Kalafiorowe jaglotto z grzybami

Kocham kalafiora całym sercem. I tak bardzo jak ja go uwielbiam, tak mój mąż go nie cierpi, także niestety muszę zjadać go w domu sama (z niewielką pomocą Anielki). Gdy usłyszał on, że wrzucam właśnie przepis z kalafiorem, to krzywiąc się powiedział, że na lody byłby lepszy. Z tym się akurat zgadzam, ale jakoś ciągle te lody znikają zanim zdążę zrobić im zdjęcie. Zatem nie mam wyjścia i dziś będzie przepis na kalafiorowe jaglotto z grzybami. Inspiracja pochodzi od Dominiki Wójciak z mojego ukochanego „Ziarna”  – książki, którą całym sercem Wam polecam :)

P.S. No a te lody też będą, obiecuję! :) Póki co polecam Wam kajmakowe i malinowe z mlekiem kokosowym :)

Składniki:

  • 1 szklanka namoczonej przez noc kaszy jaglanej
  • 1 kalafior
  • 200g boczniaków (inne grzyby też mogą być)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 mały por (biała część)
  • 2 łyżki masła
  • 50g sera Bursztyn lub parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

1. Kalafior zmiksować w blenderze do konsystencji ziarenek ryżu lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

2. W głębokim garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy i podsmażać cienko pokrojonego pora wraz z 1/4 łyżeczką soli (na niewielkim ogniu przez ok. 5 minut, tak by się nie zrumienił). Dodać kaszę i kalafior, doprawić do smaku solą i pieprzem i podsmażać jeszcze przez 5 minut.

3. Do kaszy i kalafiora wlać 1 szklankę wody i gotować na małym ogniu, aż cały płyn zostanie wchłonięty, od czasu do czasu mieszając. Wówczas dolać kolejną szklankę wody i gotować, aż kasza i kalafior będą ugotowane (w razie potrzeby dolać jeszcze trochę wody), a jaglotto wchłonie płyn i będzie miało kremową konsystencję. Wymieszać z łyżką masła i startym serem.

4. W międzyczasie rozgrzać na patelni łyżkę masła z łyżką oliwy i podsmażyć grzyby wraz z cienko pokrojonym czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Na końcu grzyby wymieszać z posiekaną natką pietruszki.

*W książce Dominika zaleca wlewać po pół szklanki wody do jaglotta i dolewać kolejne, gdy płyn zostanie wchłonięty, ale ja robię to zwykle na dwie tury i nie zauważyłam, żeby efekt był gorszy.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Napisz co o tym myślisz