Obiad

Kefta, kebab lub po prostu klopsiki i pita

IMG_7221

Ostatnio, z okazji mojej obrony, otrzymałam od mojego kochanego męża wspaniały prezent :) Kolejną książkę kucharską do kolekcji. Tym razem padło na Jamiego Olivera „Kulinarne wyprawy Jamiego” :) Mąż sam ją dla mnie wybrał ze względu na zróżnicowanie kuchni, które w tej książce występują. Jamie przygotowuje na swoją nutę potrawy rodem z Hiszpani, Włoch, Szwecji, Maroka, Grecji i Francji. Także od wyboru do koloru. Ja postawiłam za pierwszym razem na Maroko. Nigdy tam nie byłam, więc te potrawy szczególnie mnie ciekawią, ze względu na kolory, przyprawy i swego rodzaju egzotykę:)

Dlatego dziś proponuję keftę, przez niektórych zwaną kebabem. Można ułatwić sobie też życie i przygotować po prostu pitę z klopsikami;)

Poza tym Jamie użył jako dodatku harissę – czerwoną pastę z wędzonych papryczek chilli i czosnku. Ja takiej nie posiadałam akurat, więc przygotowałam swój własny dip z pieczonych papryk. A zamiast podawać sam jogurt grecki, postanowiłam zrobić z niego świeży dip ogórkowy z dodatkiem mięty. Tak więc testujcie!:)

A przepis na pitę znajdziecie tutaj:)

IMG_7219

Dip jogurtowo-ogórkowy:

– jogurt grecki

– 1 średni ogórek, obrany i starty na tarce

– sól, pieprz

– świeża mięta i pietruszka

– 2 łyżki oliwy

– ząbek czosnku

Dip paprykowy (w zastępstwie za harrisę):

– 2 upieczone papryki (240’C, 30 min)

– 2 ząbki czosnku

– 1 papryczka chilli

– 1 łyżka oliwy

– sól, pieprz

– ew. świeża kolendra lub pietruszka

Dodatki:

– sałata

– pomidory z czerwoną cebulą i oliwą

Klopsiki:

– 500g mielonej wołowiny (np. pręga wołowa, pieczeń wołowa lub tzw. gulasz)

–  1 czerwona cebula – posiekana

– 1 łyżeczka kuminu

– 1 łyżeczka słodkiej papryki

– 1 łyżeczka mielonej kolendry

– starty kawałek świeżego imbiru o wielkości ok. 1/2 kciuka

– mały pęczek świeżej kolendry (można zastąpić pietruszką)

– sól, pieprz

IMG_7218

Przygotowanie:

1. Składniki na klopsiki dokładnie wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Uformować małe klopsiki (ok. 20-25 sztuk), ułożyć je na tacy i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.

2. Dip jogurtowo-ogórkowy: Startego ogórka odcisnąć z soku i wymieszać z jogurtem. Dodać oliwę oraz posiekany czosnek, [przyprawić do smaku i dodać wedle upodobania listki świeżej mięty i pietruszki.

3. Zamiast harrisy można przygotować dip paprykowy. Upieczone papryki włożyć do woreczka i szczelnie zawinąć. Po 15 minutach wyjąć i zdjąć z nich skórkę. Z papryczki chilli usunąć pestki (chyba, że lubcie piekielnie ostre dipy). Wszystkie składniki zmiksować na pastę.

4. Klopsiki skropić oliwą i grillować lub smażyć na rozgrzanej patelni przez ok. 10 minut (smażyłam po 5 minut z każdej strony).

5. Jeśli masz kupną pitę lub przygotowaną wcześniej, to podgrzej ją na suchej patelni przez ok 30 sekund z każdej strony. Następnie każdą rozetnij tak by w środku powstała kieszonka, która później będzie wypełniona pysznymi klopsikami.

6. Do każdej pity nałóż dip jogurtowy, harrisę lub dip paprykowy, sałatę, pomidorki a także klopsiki. Pyszności!:)

IMG_7306

You Might Also Like

Brak komentarzy

Napisz co o tym myślisz