Planujecie upiec sernik na Święta? Jeśli tak to doskonale się składa, bo mam dla Was pyszny przepis. Bardzo delikatny i kremowy sernik pieczony w niskiej temperaturze, na spodzie z pierników, ze świąteczną polewą pomarańczowo-cytrynową. Do tego możecie go zrobić wcześniej i zamrozić (bez polewy). Na dole podaję Wam też kilka przykładowych modyfikacji, bo możecie z niego wyczarować różne sernikowe wersje smakowe, dajcie się ponieść fantazji ;) Ciasto jest naprawdę wyśmienite, musicie sami wypróbować, bo warto! To ze zdjęcia powędrowało na krakowską akcję Dominikanów „Ciacho za Ciacho”, świetna inicjatywa i bardzo się cieszyłam, że mogłam wziąć w niej udział!
Składniki: Spód: – 150g cienkich pierników typu pepparkakor – 10-15 g masła Masa: -1kg sera -250g cukru pudru -5 jajek -1 łyżka mąki ziemniaczanej -100ml śmietanki -1 laska wanilii
Wierzch: -50g roztopionego masła – 1 jajko + 1 żółtko – 60g cukru – 70ml soku z pomarańczy (1 powinna wystarczyć) – 50ml soku z cytryny (1 powinna wystarczyć) – skórka otarta z 1 cytryny i 1 pomarańczy – 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
1. Ciastka miksujemy z masłem i wylepiamy tortownicę o średnicy ok. 26 cm mocno ugniatając. Wstawiamy do lodówki.
2. Ser miksujemy w malakserze na gładką masę lub mielimy trzy razy w maszynce. Następnie miksujemy z cukrem, mąką, śmietanką, ziarenkami wanilii i po kolei z jajkami.
3. Pieczemy w temperaturze 120’C bez termoobiegu, aż wierzch stężeje (ok.35-50 minut) – środek powinien lekko się trząść jak galaretka. Odstawiamy do ostudzenia.
4. Przygotowujemy polewę na wierzch: jajka roztrzepujemy i łączymy z pozostałymi składnikami. Podgrzewamy nad garnkiem z gotującą się wodą, aż masa zgęstnieje. Jak macie wprawę to można też podgrzewać bezpośrednio na małym ogniu cały czas mieszając, wówczas będzie szybciej. Przestudzoną polewę rozsmarowujemy na ostudzonym serniku.
5. Wkładamy do lodówki na min. 8 godzin, by sernik odpowiednio stężał.
* Na wierzch zamiast polewy cytrynowej można wyłożyć kajmak.
* Polewę można przygotować tylko na bazie soku z pomarańczy (120ml) lub samego soku z cytryny (120ml).
* Pierniki można zastąpić zwykłymi herbatnikami lub też upiec kruchy spód jak do tego sernika.
* Do pieczonego kruchego spodu można dodać 1 łyżeczkę przyprawy do piernika lub 2 łyżeczki kakao.
5 komentarzy
U Rudej Na Talerzu
16 grudnia, 2015 at 9:51 amO wow, wygląda obłędne ! :}
koshin
18 grudnia, 2015 at 7:17 amWitaj, czy możesz bliżej opisać czym są pierniki typu pepparkakor? Sernik wygląda dobrze, więc teraz pora na degustacje.
Klaudia
18 grudnia, 2015 at 7:42 amTo są takie cieniutkie pierniki, można je zrobić samemu tak jak np. tutaj: http://www.mojewypieki.com/post/pepparkakor lub kupić. Generalnie najlepiej nadadzą się pierniki bez lukru i nadzienia, zwykłe, proste :)
Magda
20 grudnia, 2015 at 6:47 amCześć :) A możesz napisać jakiego sera najlepiej użyć do tego sernika? Bardziej twardego, czy luźnego?
Klaudia
20 grudnia, 2015 at 10:21 amJa kupuję po prostu dobry twaróg tłusty ewentualnie półtłusty, raczej zwarty:)