Obiad

Kurczak Tikka Masala

IMG_7539

Tak wiem, obiecałam ten przepis bardzo dawno temu :) A dokładnie w moje urodziny, także czuję się zobowiązana trochę wytłumaczyć:) Ten kurczak przysporzył mi wiele problemów, nie mogłam znaleźć przepisu, który by mnie faktycznie urzekł i nie był jakiś taki nijaki;) Potem zaczęłam czytać na temat tego, czym właściwie jest ta potrawa – prawdopodobnie jest to wynik przysposobienia sobie kuchni indyjskiej przez Brytyjczyków. Także uważają oni teraz, że Tikka Masala to jedno z ich dań narodowych, mimo iż wzięło początek w Indiach. Czy tak faktycznie było, tego nie wiemy, jednak smak jest niewątpliwie indyjski jak dla mnie ;)

Przepis dedykuję Bartkowi, który mnie o niego poprosił:) Moja wersja pochodzi od koncepcji przedstawionej przez Jamiego Olivera, no bo jakże by inaczej, skoro ma być po brytyjsku ;) Z moimi drobnymi zmianami:) 

P.S. Nie umiem fotografować takich dań, przepraszam:)

Składniki na ok. 5-6 porcji:

– ok. 900g piersi z kurczaka

– ok. 400 ml mleka kokosowego

– 2 cebule, drobno pokrojone

– 1 świeża papryczka chilli (usunąć pestki i posiekać)

– 1/3 łyżeczki cynamonu

– 1 łyżeczka kurkumy

– 200 ml przecieru pomidorowego

– 2 łyżki oleju

– kilka łyżek jogurtu naturalnego do podania

– ew. świeża kolendra do przyozdobienia

Marynata Tikka Masala:

– 1 świeża papryczka chilli (usunąć pestki)

– 2 ząbki czosnku

– ok. 3 cm świeżego imbiru

– 1 łyżka oleju

– 0,5 łyżeczki wędzonej papryki (można użyć zwykłej, słodkiej)

– 2 łyżeczki przyprawy garam masala

– 2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski)

– 250 ml przecieru pomidorowego

– kilka gałązek świeżej kolendry

– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki na marynatę zmiksować na pastę. Kurczaka pokroić w niezbyt dużą kostkę, włożyć do miski i dokładnie wymieszać z marynatą. Takiego kurczaka można marynować całą noc, ale wystarczy mu półtora godziny, jeśli nie mamy zbyt dużo czasu.

2. Na rozgrzaną patelnię wlać olej, dodać posiekaną cebulę oraz chilli wraz z cynamonem i kurkumą i szklić kilka minut na średnim ogniu. Następnie zwiększyć ogień i dodać kurczaka z marynatą.

3. Po 5 minutach zmniejszyć ogień i dodać mleko kokosowe wraz z przecierem pomidorowym. Gotować bez pokrywki na średnim ogniu ok. 25-30 min. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Jeśli sos jest dla Was za rzadki można go jeszcze odparować lub zagęścić śmietaną, jednak trochę rzadszy sos bardzo fajnie jest wchłaniany przez ryż:)

4. Podawać z ryżem oraz jogurtem naturalnym (to ostatnie szczególnie polecam osobom, które niezbyt lubią ostre potrawy).

You Might Also Like

6 komentarzy

  • Reply
    Bartek
    Wrzesień 18, 2013 at 5:00 pm

    Super! Dziękuję bardzo :) biorę się za poszukiwanie przypraw i na pewno niedługo wypróbuje przepis! Proporcje skladnikow tez mi sie bardzo podobaja (900 kurczaka :O) dzięki wieeelkie !!!

    • Reply
      Klaudia
      Wrzesień 18, 2013 at 5:14 pm

      Nie ma za co:) Sama się nauczyłam czegoś nowego przy tym ;) A co do proporcji: 2 wielkich chłopa na obiedzie, głodna ja i głodna przyjaciółka :) i jeszcze zostało dla Sławka na drugi dzień do pracy ;)

  • Reply
    kimek - fan kuchni indyjskiej
    Wrzesień 18, 2013 at 8:45 pm

    Niewątpliwie Brytyjczycy i Portugalczycy wzbogacili swoją obecnością w Indiach sztukę kulinarną określaną dziś ogólnie jako „kuchnia indyjska”. Na przykład indyjskie danie Balti powstało w Birmingham :), przyprawa curry to też wynalazek Anglików, a Vindaloo to oryginalnie danie portugalskie.
    Krczak Tikka Masala na pewno smakował :). Dla mnie bomba!
    Pozdrawiam

    • Reply
      Klaudia
      Wrzesień 19, 2013 at 9:09 pm

      No tak to jest, ludzie migrują i przez to powstaje coś nowego, kuchnie które przenikają się wzajemnie. Ja ostatnio odkrywam kuchnię indyjską małymi krokami:)

  • Reply
    Bartek
    Październik 5, 2013 at 12:52 am

    Hej hej ! Notatka z małym opóźnieniem, bo przepis testowałem z dziewczyną już jakiś tydzień temu. Tak więc danie smakowało dokładnie tak jak się tego spodziewaliśmy! Więc było bardzo smaczne! Czekamy na kolejne przepisy z kuchni indyjskiej, gdyż zdecydowanie trafia ona w nasze gusta :)

    • Reply
      Klaudia
      Październik 5, 2013 at 10:17 pm

      No to super bardzo się cieszę :) A testowaliście indyjskie szaszłyki z łososia? Są naprawdę pyszne:) W takim razie postaram się o kolejne indyjskie smaki na blogu :)

    Napisz co o tym myślisz