Piekarenka

Łatwe razowe bułki z kaszą jaglaną

W ramach zdrowego odżywiania i pięknych postanowień noworocznych jakie na pewno część z Was zrobiła, przygotowałam przepis na bardzo pożywne, razowe bułki z dodatkiem kaszy jaglanej. Sama kasza robi ostatnio furorę, więc warto wykorzystać ten trend i wprowadzić ją na stałe na swoje talerze, na pewno wyjdzie nam to na zdrowie! A że opcji jest wiele, to warto ugotować sobie od razu trochę większą ilość i potem zużywać do sałatek, do obiadu, do koktajlu czy właśnie do domowego pieczywa.

Przepis jest łatwy, więc poradzicie sobie z tymi bułkami, nawet jeśli nie mieliście wcześniej do czynienia z pieczeniem chleba czy domowych bułek. Można użyć ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną lub ugotować ją na świeżo – wówczas polecam ją najpierw podprażyć na suchej patelni, potem przelać dwa razy wrzątkiem i na koniec zalać gorącą wodą i gotować do miękkości. Dzięki tym zabiegom kasza dużo zyska na smaki i straci też charakterystyczną dla niektórych gatunków goryczkę.

Składniki na ok. 6 dużych bułek:

– 200g mąki pszennej razowej (typ 1850-2000)

– 200g mąki pszennej chlebowej (typ. 650-750)

– 260ml wody

– 20ml oliwy

– 100g ugotowanej kaszy jaglanej (lub pół szklanki)

– 1 płaska łyżeczka soli morskiej (ok.8g)

– 10g świeżych drożdży

Czas:

– pierwsze wyrastanie – 1,5h; drugie wyrastanie – 0,5h; pieczenie – 0,5h

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto (może być trochę lepiące). Odstawić pod przykryciem do wyrastania na ok. 1,5 godziny (do podwojenia objętości).

2. Z wyrośniętego ciasta uformować średniej wielkości bułki (można posypać sobie dłonie mąką, żeby było prościej) i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając kilkucentymetrowe odstępy między bułkami. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania na ok 30 minut.

3. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 220’C. Bułki naciąć żyletką lub ostrym nożykiem i wstawić do piekarnika. Po 10 minutach obniżyć temperaturę do 200’C i wypuścić parę (jeśli piekarnik był wcześniej naparowany). Piec jeszcze ok. 15-20 minut, aż bułki będą rumiane i chrupiące (powinny wydawać głuchy odgłos po zapukaniu w spód). Ostudzić na kratce kuchennej.

Dodatek pary w piekarniku sprawi, że bułki ładniej się zarumienią i będą miały lepsze warunki do wyrastania. Dlatego można wrzucić na dno kilka kostek lodu podczas ich wkładania do piekarnika (lub –  jeśli ją macie – użyć funkcji pary przez pierwsze 10 minut pieczenia).

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    U Rudej Na Talerzu
    Styczeń 18, 2016 at 2:57 pm

    Wyglądają świetnie ! Ciekawa jestem tylko, jak się prezentują po przekrojeniu :) kasza pewnie spowodowała, że są lekko wilgotnawe ?

    • Reply
      Klaudia
      Styczeń 18, 2016 at 3:05 pm

      Właśnie nie są wcale ciężkie czy zbite, bo tej kaszy nie jest aż tak dużo:) Jak na razowe bułki to są wręcz dość lekkie :) Na instagramowym zdjęciu pasztetu widać kawałek przekrojonej bułki jaglanej :)

    Napisz co o tym myślisz