Ciasta

Oszałamiające bananowe drożdżówki z masłem orzechowym

Zastanawiałam się czy wrzucać ten przepis, ponieważ z powodu ostatnich remontowych przepraw nie mogłam namierzyć karty do aparatu (na szczęście już znaleziona) i zdjęcie miałam tylko na telefonie. Ale stwierdziłam, że przepis jest tego wart byście go jak najszybciej wypróbowali. Bo czyż sam tytuł już nie pobudza zmysłów? Banan i masło orzechowe, do tego maślane ciasto drożdżowe, mówię Wam pycha!

Cieszcie się tym przepisem tak jak ja, bo nie wiem jak często słodkości będą się tu pojawiać, ostatnio zjadam zdecydowanie za dużo cukru i muszę coś z tym faktem zrobić;)

Składniki na ok. 8-10 sztuk:

Ciasto:

– 500g mąki pszennej tortowej

– 90 g masła (w temp. pokojowej)

– 200ml mleka

– 1 jajko

– 2 łyżki cukru waniliowego

– 3 łyżki cukru brązowego

– 8g suchych drożdży (lub 18g świeżych)

Nadzienie:

– 3 banany (im bardziej dojrzałe i czarniejsza skórka, tym lepiej)

– 50g masła orzechowego

– 1/2 łyżeczki cynamonu

– 2-3 łyżki brązowego cukru (wg uznania)

– 1 roztrzepane jajko

– 2 garście orzeszków ziemnych

Przygotowanie:

1. Jajko roztrzepać z 3 łyżkami brązowego cukru i wymieszać z pozostałymi składnikami ciasta. Zagnieść gładkie, lśniące i elastyczne ciasto (nie trzeba podsypywać mąką). Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrastania.

2. Banany rozgnieść widelcem i wymieszać z cynamonem i masłem orzechowym. Dodać cukier (ilość wg uznania) i dokładnie wymieszać.

3. Blaszkę lekko przetrzeć olejem lub masłem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt (powierzchnia ok. 50 cm x 30 cm). Na wierzchu rozsmarować nadzenie bananowo-orzechowe. Ciasto zwinąć wzdłuż krótszego boku (tego 30cm) – tak aby powstała rolada o długości ok. 50 cm. Pokroić ją na grube plastry i wyłożyć je na blaszkę zostawiając małe rozstępy (jeśli chcemy, by się potem połączyły jak na zdjęciu).

4. Przykryć folią i odstawić do wyrastania na ok. 30–40 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 170’C (z termoobiegiem).

5. Posmarować ślimaczki jajkiem i obsypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25-30 minut, aż ładnie się zarumienią.

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    U Rudej na Talerzu
    Październik 16, 2015 at 6:36 am

    To połączenie jest bardzo kuszące i niebezpieczne dla mojego brzucha – sadełko rośnie, ale co zrobić, jak nie mogę się powstrzymać ? :)

  • Reply
    Magda.
    Marzec 7, 2016 at 11:02 pm

    Czy mleko można zastąpić mlekiem np. kokosowy? Pozdrawiam :)

    • Reply
      Klaudia
      Marzec 8, 2016 at 5:00 am

      Jasne:) lub po prostu wodą:)

    Napisz co o tym myślisz