Ciasta

Szarlotka z malinami

Pyszne i proste, typowo wakacyjne ciasto:) Szarlotka na kruchym cieście z dodatkiem malin, połączenie bardzo orzeźwiające:) Jak widać, nawet zdjęcia nie zdążyłam zrobić porządnego, bo jedna połówka ciasta powędrowała do naszych przyjaciół w Krakowie, a druga do przyjaciół, którzy akurat byli w górach, w malowniczej Tylmanowej. Ale że ciasto jest bardzo pyszne i proste, to postanowiłam jednak zamieścić nawet moje marne zdjęcia już tylko drugiej połówki, pakowanej w pośpiechu o 6 rano ;)

Na punkcie ciasta kruchego mam ostatnio całkowitego bzika, smakuje mi ono bardziej niż wszystko inne, pewnie z czasem mi ta wielka fascynacja minie, ale teraz wszystko co kruche, jest dla mnie z założenia równie pyszne. To wspaniałe, że ciastem można się dzielić. Zawiezione gdzieś, najlepiej jeszcze ciepłe, ma jakąś taką moc nadawania poczucia domowości i ciepła. I wszystko jest piękniejsze;)

Fantastyczne na weekend:) Spróbujcie!:)

Składniki:

Ciasto:

– 300g mąki (krupczatki lub tortowej)

– 200g masła

– 100 g cukru pudru

– 2 żółtka

Nadzienie:

– 1 kg jabłek

– 200 g malin

Kruszonka:

– 80 g cukru

– 80 g masła

– 80 g mąki (tortowej)

– 2 łyżki cukru waniliowego

Opcjonalnie piana z białek:

– 2 białka

– 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

1. Składniki na ciasto kruche szybko zagnieść w kulę (może się kruszyć, to nic nie szkodzi) i schować do lodówki na godzinę.

2. Składniki na kruszonkę wymieszać, aż powstaną grudki i schować do lodówki.

3. Jabłka obrać i wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na plastry. Można je lekko podgotować z łyżką wody, aż zmiękną (ok. 10 min), jednak jeśli nie macie na to czasu, to nie jest to konieczne. Ostudzić.

Spróbujcie czy odpowiada Wam kwaskowatość jabłek, jeśli wolicie słodsze to można dodać kilka łyżek cukru. Mi odpowiada ogólnie dość kwaskowaty smak jabłek, nawet bez cukru, ponieważ kruche ciasto zapewnia słodycz.

4. Piekarnik nagrzać do 180’C. Tortownicę nasmarować masłem i wyłożyć spód papierem do pieczenia. Ciasto kruche wyjąć z lodówki i rozwałkować na szerokość tortownicy (ok. 24cm średnica), włożyć do foremki (można też pominąć wałkowanie i po prostu wylepić foremkę), ponakłuwać widelcem. Przykryć folią aluminiową, obciążyć czymś cięższym np. fasolą lub grochem i w ten sposób piec spód przez 10 minut. Następnie usunąć folię i obciążniki i włożyć ciasto do piekarnika jeszcze na 5 minut. Odstawić przynajmniej na 10-15 minut, by ciasto lekko przestygło.

5. Jeśli zostały Wam zbędne 2 białka to można je ubić na sztywną pianę z 2 łyżkami cukru.

6. Na spód ciasta wyłożyć jabłka, następnie obsypać wierzch malinami. Wyłożyć pianę z białek (jeśli używacie). Obsypać kruszonką i wstawić do piekarnika jeszcze na ok. 30 min, temp. 180’C (bez termoobiegu, grzanie góra – dół).

(Visited 320 times, 5 visits today)

You Might Also Like