To połączenie jest przepyszne! Oczywiście zamiast czereśni możecie też użyć wiśni, czy innych ulubionych owoców. Do tego domowej roboty waniliowy budyń i ciasto, którego nie trzeba wcześniej podpiekać. Całość naprawdę bardzo udana, rozpływająca się w ustach. Trzeba korzystać póki jest sezon:)
Fanatastyczne ekologiczne czereśnie zakupiłamna Targu Pietruszkowym w Krakowie, były naprawdę tak pyszne jak te z czereśni, która była u nas na polu, gdy byłam jeszcze dzieckiem.
SKŁADNIKI: Ciasto: – 300g mąki pszennej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 jajko – 100g cukru – 160g masła
Budyń: – 500 ml mleka – 4 żółtka – 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ew. ziarenka z laski wanilii) – 50g cukru – 35g mąki ziemniaczanej – 500g czereśni
Kruszonka: – 80g mąki – 30g cukru pudru – 60g masła
PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: Mąkę, cukier i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać a następnie połączyć z masłem i roztrzepanym jajkiem. Zagnieść ciasto, owinąć w folię i schować do lodówki.
2. Budyń: Żółtka wymieszać z mąką i cukrem, stopniowo dolewać mleko ciągle mieszając i dodać wanilię. Zagotować na średnim ogniu, najlepiej mieszając budyń trzepaczką, by nie było żadnych grudek i by uniknąć przypalenia. Odstawić do ostygnięcia.
3. Kruszonka: Z mąki, masła i cukru pudru zrobić kruszonkę – aż powstaną grudki. Schować do lodówki.
4. Czereśnie wydrylować.
5. Piekarnik nagrzać do 170’C – z termoobiegiem. Ciastem wylepić formę na tartę lub tortownicę (średnica ok. 26cm). Na wierzch wyłożyć ostudzony budyń, czereśnie i posypać kruszonką. Piec przez ok. 45-50 minut. Ostudzić przed rozkrojeniem.