Ciasta

Ciasto z domowym budyniem i czereśniami

To połączenie jest przepyszne! Oczywiście zamiast czereśni możecie też użyć wiśni, czy innych ulubionych owoców. Do tego domowej roboty waniliowy budyń i ciasto, którego nie trzeba wcześniej podpiekać. Całość naprawdę bardzo udana, rozpływająca się w ustach. Trzeba korzystać póki jest sezon:)

Fanatastyczne ekologiczne czereśnie zakupiłamna Targu Pietruszkowym w Krakowie, były naprawdę tak pyszne jak te z czereśni, która była u nas na polu, gdy byłam jeszcze dzieckiem.

SKŁADNIKI:

Ciasto:

– 300g mąki pszennej

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1 jajko

– 100g cukru

– 160g masła

Budyń:

– 500 ml mleka

– 4 żółtka

– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

(ew. ziarenka z laski wanilii)

– 50g cukru

– 35g mąki ziemniaczanej

– 500g czereśni

 Kruszonka:

– 80g mąki

– 30g cukru pudru

– 60g masła

IMG_3234

PRZYGOTOWANIE:

1. Ciasto: Mąkę, cukier i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać a następnie połączyć z masłem i roztrzepanym jajkiem. Zagnieść ciasto, owinąć w folię i schować do lodówki.

2. BudyńŻółtka wymieszać z mąką i cukrem, stopniowo dolewać mleko ciągle mieszając i dodać wanilię. Zagotować na średnim ogniu, najlepiej mieszając budyń trzepaczką, by nie było żadnych grudek i by uniknąć przypalenia. Odstawić do ostygnięcia.

3. KruszonkaZ mąki, masła i cukru pudru zrobić kruszonkę – aż powstaną grudki. Schować do lodówki.

4. Czereśnie wydrylować.

5. Piekarnik nagrzać do 170’C – z termoobiegiem. Ciastem wylepić formę na tartę lub tortownicę (średnica ok. 26cm). Na wierzch wyłożyć ostudzony budyń, czereśnie i posypać kruszonką. Piec przez ok. 45-50 minut. Ostudzić przed rozkrojeniem.

Letnie owoce  W wiśniowym sadzie 2015

(Visited 824 times, 1 visits today)

You Might Also Like

5 komentarzy

  • Reply
    Słodkie Abstrakcje
    25 lipca, 2015 at 8:56 pm

    Wygląda pysznie!
    Muszę przyznać, że nie jadłam jeszcze ciasta z czereśniami :o

    • Reply
      Klaudia
      26 lipca, 2015 at 6:16 am

      No to pora spróbować;)

  • Reply
    Take it Izzy
    26 lipca, 2015 at 11:37 am

    Wygląda smakowicie :) Miło mi, że bierzesz udział w mojej akcji „Letnie owoce”. Pozdrawiam :)
    Izzy

  • Reply
    U Rudej Na Talerzu
    27 lipca, 2015 at 7:25 am

    Wygląda fantastycznie ! Chętnie bym podkradła kawałek lub dwa :}

  • Reply
    gin
    27 lipca, 2015 at 10:23 am

    Mmm, obłędnie musiało to ciasto smakować :)

  • Napisz co o tym myślisz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.