Ciasta

Makowiec – po prostu!

Makowcowy debiut zaliczony!:) Wykorzystałam przepis Dorotki z książki Moje wypieki i desery. Hurtem zrobiłam od razu trzy makowce – jeden zjedliśmy od razu, dwa zamroziłam na potem (bez lukru).

Z przepisu jestem bardzo zadowolona, makowiec wyszedł bardzo dobry, aczkolwiek mam małe zastrzeżenie. Na blogu Dorotki przeczytałam, iż odstawienie maku do ostygnięcia, oznacza w praktyce odstawienie go na całą noc (to robi różnicę).

Zachęcam do przygotowania tego ciasta od A do Z – ciasto drożdżowe nie jest trudne, masa makowa też nie wymaga doświadczenia, jedynie trochę czasu, jednak efekt jest tego warty:)

Ważna  uwaga: należy kupić mak od dobrego producenta, gdyż jeśli kupimy jakiś długo wyleżany w sklepie, to może się zdarzyć, iż mak będzie troszkę gorzki i w cieście będzie wyczuwalna goryczka.

Święta pachną makowcem :) Wszystkiego dobrego Kochani:)

Składniki na 3 strucle (dł. ok. 35 cm każdy):

Ciasto:

  • 3 szklanki* mąki pszennej (tortowej) + 3 łyżki do podsypywania
  • 180 ml letniego mleka
  • 150 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 6 żółtek
  • 45 g świeżych drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki spirytusu (ew. wódki, rumu, likieru migdałowego)
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej (pominęłam)

Masa makowa:

  • 500 g suchego maku
  • 170 g brązowego cukru
  • 100 g rodzynków
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej
  • pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 6 białek

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 – 4 łyżki gorącej wody

Ponadto:

– papier do pieczenia

*Szklanka o pojemności 250ml. Jeśli odmierzamy mąkę, to należy ją najpierw przesiać.

Przygotowanie:

Masa:

Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody (zostawić łyżkę suchego maku do ozdoby), odstawić do wystygnięcia (najlepiej na całą noc). Mak odsączyć dokładnie z wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem (mieliłam trzy razy).

Do odsączonego maku dodać pozostałe składniki (poza białkami) i wymieszać.

Ciasto:

Z drożdży zrobić rozczyn: pokruszyć i wymieszać z letnim mlekiem, dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Składniki na rozczyn odejmujemy ze składników na ciasto drożdżowe.

Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczone masło. Z ciasta zrobić kulę, przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (powinno to zająć ok. 1 – 1,5 godziny).

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą makową.

Ciasto podzielić na 3 równe części i rozwałkować na prostokątne placki o grubości ok. 3 mm. Na placki nałożyć masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu. Zwinąć (jak roladę), a końce makowców podłożyć pod spód.

Jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać delikatnie mąką w celu zawinięcia masy.

IMG_7759  IMG_7760

Każdą roladę makową przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając ok. 1 cm luzu (maksymalnie) pomiędzy ciastem a papierem.

Makowce ułożyć na dużej blaszce, w sporych odstępach od siebie.

IMG_7762

Piec w 190ºC przez około 30 – 40 minut, do złotego brązowego koloru (kolor będzie wyraźnie przebijał przez papier). Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić.

IMG_7763

IMG_7767

Jeszcze ciepłe ciasto polać lukrem i posypać suchym makiem.

Lukier:

Cukier puder wsypać do szklanki i rozetrzeć z gorącą wodą.

Jeśli lukier będzie zbyt gęsty – dodać odrobinę wody. Gdy zbyt rzadki, dosypać cukru pudru.

IMG_7790

IMG_7798

(Visited 1 931 times, 1 visits today)

You Might Also Like