Obiad

Risotto jęczmienne z grzybami

Wieczór nie zachęca mnie dziś do gotowania. W ferworze wyboru płytek, syfonów i innych różnych obcych dla mnie rzeczy mam ochotę po prostu na sen:) Oglądam setny raz ulubione książki kucharskie, które totalnie mnie relaksują. Zdjęcia i ich klimat przenoszą mnie gdzieś w odległy, smaczny i pachnący świat.

Pierwszy dzień jesieni. Szelest liści. Krople deszczu. Ziemisty zapach grzybów. Ciepło gotującej się kaszy.

Risotto jęczmienne z grzybami na podst. przep. Gordona Ramsaya.

IMG_7542

Składniki:

 – 400 g grzybów (kurki, prawdziwki, podgrzybki, rydze)

– 900 ml bulionu

– 20 g masła

– 4 łyżki oliwy

– 1 drobno posiekana cebula

– 1 posiekany ząbek czosnku

– 200g kaszy jęczmiennej perłowej

– 3/4 szklanki białego wytrawnego wina

– 25g świeżo startego parmezanu

– 2 łyżki serka mascarpone

– garść posiekanej pietruszki

 Przygotowanie:

 1. Grzyby oczyścić i pokroić w grube plastry.

2. W szerokim garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy i masło. Dodać cebulę i czosnek, przyprawić solą i pieprzem i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 8 minut, mieszając co jakiś czas.

3. Do rondla wsypać kaszę i wymieszać ją dokładnie z cebulką i czosnkiem. Kaszę prażyć na średnim ogniu przez ok. 2-3 minuty, często mieszając.

4. Do kaszy wlać wino, przemieszać i poczekać aż alkohol odparuje (wino powinno zmniejszyć swoją objętość o około połowę).

5. Do kaszy wlać 600ml gorącego bulionu i gotować na niewielkim ogniu od czasu do czasu mieszając, aż kasza wchłonie cały bulion.

6. Dolewać pozostały bulion po chochelce, czekając aż kasza wchłonie każdą kolejną porcję. Może się okazać, że kasza będzie gotowa zanim wleje się cały bulion, dlatego pozostałe 300 ml należy dodawać kolejno w małych porcjach.

7. Pozostałe 2 łyżki oliwy rozgrzać na patelni. Usmażyć grzyby, doprawić solą i pieprzem. Grzyby są gotowe, gdy będą zarumienione, a wydzielony z nich płyn odparuje (zajmie to ok. 5-10 minut).

8. Do risotto wmieszać parmezan, mascarpone i grzyby i doprawić do smaku. Zostawić pod przykryciem na ok. 5 minut.

 9. Risotto przed podaniem posypać obficie pietruszką. Najlepiej smakuje zjedzone tuż po przygotowaniu :)

 IMG_7546

(Visited 532 times, 2 visits today)

You Might Also Like